Begynderguide til slibning knive

Vi bruger kun én, maksimalt to knive til de fleste opgaver i vores køkken. Når du skal købe din første japanske kvalitetskøkkenkniv, bør du koncentrere dig om kun at købe én kniv – en, som ligger godt i hånden, og som er nem at bruge.  Hvis du senere får brug for et andet knivblad, kan du købe en ekstra, mere specifik kniv og dermed med tiden få dit eget personlige knivsæt.

Før du køber en køkkenkniv, er det en god idé at overveje følgende:

Hvad er det for en kniv, du gerne vil have (hvilke retter laver de), størrelsen på køkkenkniven, da den jo gerne skal kunne bruges på en behagelig måde, om bladet gerne skal være lavet helt af rustfrit stål, og du kan leve med patina, om du gerne vil lære, hvad du selv sliber en kniv og sidst, men ikke mindst hvor mange penge, kniven må koste.

 

Begynderguide til slibning af knive

Hvis en kniv vedligeholdes korrekt i forbindelse med brug, kan den bruges i rigtig lang tid. Hvis kniven på den anden side ikke opbevares korrekt, og regelmæssig vedligeholdelse forsømmes, kan kniven miste sin skarphed, ruste og holde i kortere tid, og hvis du er klodset, når du skærer ingredienser, kan det måske endda også føre til uventede skader.
Det er nemt at vedligeholde sine knive, når først du kender trickene, så prøv endelig selv.

 

Genskab din knivs skæreegenskaber gennem slibning

 En kniv, der er vedligeholdt godt, og som skærer godt, præsenterer din mad på smukkeste vis og bringer det bedste frem i dine ingredienser. Den påvirker også i høj grad smagen og fremmer sikker brug, fordi dine ingredienser vil blive skåret lige nøjagtigt på den måde, det er din hensigt.
Du kan vedligeholde din knivs skarphed helt til det sidste, hvis du regelmæssigt sliber bladet med en slibesten.

 

Slibning af en japansk kniv (enkeltslebet kniv)

Slibningsmetoderne varierer mellem japanske knive, som normalt er enkeltslebne, og vestlige knive, som er dobbeltslebne.

Dette afsnit beskriver, hvordan du skal slibe en enkeltslebet japansk kniv.
1) Kniven
2) Slibesten*Der er tre typer slibesten, en ru slibesten, en mellemgrov slibesten og en polerende slibesten.
3) En beholder til at nedsænke slibestenene i
4) Et håndklæde eller anden klud*Brug en klud, som gerne må blive beskidt, da kluden bruges som underlag for slibestenen for at undgå, at slibestenen bevæger sig under brug

 

Forberedelse før slibning

Fyld en spand eller madbeholder med vand og læg slibestenen deri, så den kan opsuge vandet. Hvis der efter 5-10 minutter ikke længere kommer bobler ud af stenen, er den klar. Du skal også lægge en våd klud under slibestenen, så den ikke bevæger sig, mens du sliber kniven.

1
Når du føler, kniven ikke skærer godt længere, skal du slibe den med en mellemgrov slibesten og en polerende slibesten i den rækkefølge. Hvis bladet er blevet sløvt eller har fået skår, skal du først bruge den ru slibesten og dernæst slibe med den mellemgrove slibesten efterfulgt af den polerende slibesten.

Start med at anbringe bagsiden af bladet fladt på den mellemgrove slibesten og slib mange gange. Der vil danne sig slam fra slibningen.

Når du sliber et enkeltslebet blad, skal du starte med at slibe fra bagsiden og gentage processen på den anden side. Du skal gøre dette for at forhindre, at bladet ender med at være skrøbeligt på bagsiden, fordi kun forsiden slibes. Uanset hvilken slibesten, du anvender, skal du slutte af med at slibe bagsiden, så bladet ender med sit normale skær.

*Små mængder vand dannes en gang imellem i forbindelse med slibning, når bladet slibes af kornene i slibestenen. Du skal dog ikke vaske vandet/slammet væk, før du bruger den polerende slibesten.

2
Når der dannes slam i forbindelse med slibningen, skal du vende bladet om på forsiden, holde bladet ind mo

d slibestenen fra bladets midte ud mod skæret og slibe det ved at glide bladet fra spidsen hen mod skaftet. Grib godt fast om håndtaget med den ene hånd, mens den anden hånd holder kniven på et punkt, der er så tæt som muligt på den del af bladet, du ønsker at slibe. Du skal gøre dette, fordi den største kraft overføres under fingrene på den hånd, der bevæger sig.


Når du har slebet flere gange frem og tilbage, skal du køre din håndflade langs med siden af bladet. Hvis du føler, den går imod noget, kaldes det en ”grat”, og det betyder, at der er blevet dannet et skær.Tricket til at slibe godt er at tage sig tid til at slibe kniven langsomt uden at hoppe over, hvor gærdet er lavest.

 

4
Slib bagsiden af kniven flere gange for at fjerne gratten.

 

5
Når gratten er blevet fjernet, skal du vaske slammet væk og glatte hele bladet med en polerende slibesten.

 

6
Til sidst skal du løfte kniven en anelse, placere knivspidsen, så den rører slibestenen og dernæst slibe skæret et par gange. Denne proces kaldes ”Kobadome” og hjælper med til at give et virkeligt godt skær.

 

7
Efter du forsigtigt har vasket den nyslebne kniv i varmt vand og omhyggeligt tørret væsken af med en tør klud, anbefaler vi, at du påfører olie, pakker kniven ind i plastic eller tilsvarende materiale og opbevarer den på et sted med minimal fugt.

 

8
Brug en høvl eller lignende til at gøre slibestenens overflade plan igen. Hvis du sliber hjemme, er den nemmeste måde at gøre dette på at gnubbe slibestenen mod den modsatte side af en anden slibesten eller mod en flad betonoverflade.

 

Vigtige pointer når du sliber en kniv

●Når du rører direkte ved knivbladet, skal du passe på ikke at skære dig
●Hvis du sliber bladet for tyndt, vil bladet få skår, og skærefladen vil miste sin skarphed
●Når du begynder at bruge kniven, skal du være forsigtig med den, da bladet vil være tyndt. Når en kniv slibes gentagne gange i dens brugsperiode, vil den udvikle en perfekt tykkelse

Skriv et svar