Grøntsagskniv

Japansk kendt som Nikiri & Santoku

I daglig tale er det ikke unormalt at folk blander grøntsagsknive og urteknive sammen. Og det er da heller ikke helt uforståeligt. De to knive minder nemlig meget om hinanden, men de er dog stadigvæk forskellige i sidste ende.

Hvad er en grøntsagskniv?

I modsætning til urteknive kommer grøntsagsknive ofte med et buet håndtag og en bevægelse i bladet der gør kniven oplagt til større grøntsager hvor man vugger med kniven for at opnå snittet. I modsætning til kokkeknive og andre større knive, vælger mange kokke at bruge grøntsagskniven i hånden fremfor på skærebrædtet. Det kan være en god måde at skåne sin ryg på, da man slipper at stå foroverbøjet i lang tid af gangen.

En grøntsagskniv kan dog også sagtens bruges til at pille kartofler, hakke hvidløg eller chili og mange andre opgaver i køkkenet som man normalt ville bruge en urtekniv til. Derfor finder man også jævnligt grøntsagsknive med små fordybninger på bladet, der hjælper med at sikre de klæbrige madvarer ikke klistrer sig fast til klingen under tilberedningen. Især gulerødder, kartofler og lignende ingredienser kan ideélt håndteres med en grøntsagskniv.

Hvis du vælger et blad med en konkav form og skarp spids får du et oplagt redskab til at pille grøntsager og foretage dekorative snit. Vælger du derimod en kniv med et lige blad kan du bedre skære og hakke grøntsager.

Hvorfor er Damaskus knive så gode?

Hårdheden på stålet måler man typisk på Rockwell-skalaen, hvor man angiver en karakter alt efter, hvor hårdt stålet er. Stålet på en almindelig kniv har typisk en hårdhed på mellem 50-55 HRC, hvor stålet på Damaskus knive har en hårdhed på omkring 60-63 HRC.
 
Damaskus knive er velkendt for deres mange – synlige – lag som primært bidrager til udseendet af knivene med også giver en helt særlig kniv, da smedehistorien er noget for sig selv. Du skal – både med den gammeldags og med den moderne Damaskus-fremstillingsproces – udføre processen adskillige gange.

Vores Damaskus knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har hos SevenSpoons, og de er på hver deres måde perfekte til alle opgaver i køkkenet. Derfor kan du vælge imellem en lang række forskellige knivtyper, som f.eks. urteknive, grøntsagsknive, kokkeknive og fileteringsknive. Det er også muligt at vælge hele knivsæt.

Vi foretrækker skafte af naturligt træ

Håndtagene på vores Damaskus knive fra SevenSpoons er alle forskellige. Alle knivhåndtag formes ved at følge referencelinjer i det naturlige træ. Håndtaget slibes først groft med sandpapir. Dernæst formes håndtaget, og til sidst poleres håndtaget for at opnå det endelige look. Hos SevenSpoons bruger vi bl.a. eg, oliventræ, mahogni ogpakkatræ.

Det er vigtigt at huske på, at Damaskus knivene fra SevenSpoons har et unikt håndtag af ubehandlet træ. Det betyder, at de IKKE komme i opvaskemaskinen. Det kan håndtaget nemlig ikke tåle.

Respektive traditioner og smedemetoder

Udvælgelsen og fremstillingen af Damaskus knivene er en proces, der består af mange elementer og inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.

Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en Damaskus kniv fra SevenSpoons i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.

Det flotte snoningsmønster i Damaskus knivene skabes ved at sno barren, og jo mere vi snor den, jo smallere vil snoningen i mønstret fremstå. Der findes to forskellige mønstre, dråbemønstret, som laves ved at bore huller i barren og dernæst smede den til en barre igen, og stigemønstret, som laves ved at fræse riller i barren med en maskine og dernæst smede den til en barre igen.

Populære katagorier