Damaskus knive

Til køkkenentusiasten

Knive i Damaskus stål er blevet mere eller mindre uundværlige for entusiasten, der går op i sit grej og sine redskaber til køkkenet – og som ikke er villig til at gå på kompromis med kvalitet deraf.

Derfor er det også en investering, når du køber knive i Damaskus stål. Men det er det hele værd, når kniven ubesværet glider henover skærebrættet samtidig med, at den ligger i perfekt balance i hånden. Og så kan man ikke ligefrem sige, at knivene er grimme at kigge på – tværtimod.

Når du først har prøvet Damaskus knive, er der ingen vej tilbage. Alt andet vil simpelthen føles sløvt og uskarpt.

-26%
1.399,00 DKK
Favorit
Favorit
-29%
Favorit
-25%
-26%
1.399,00 DKK
-38%
Ikke på lager
-26%
1.399,00 DKK
-20%
Favorit
Ikke på lager
-26%
1.399,00 DKK
Favorit
Favorit
Favorit
-27%
Favorit

Vores Damaskus knive og deres oprindelse

Vores Damaskus knive fremstilles i samarbejde med en lille lokalsmed i de berømte Himalayabjerge. I nærområdet udarbejdes de 2 forskellige jerntyper, vi bruger til fremstillingen af vores Damaskus knive.

Vi mener nemlig, Damaskus-metoden stammer fra det nordlige Indien, hvor en smed prøvede at udarbejde våben tilbage i jernalderen med 2 kombinerede typer af stål med det kendte Damaskus mønster. Verdenen var dog ikke særlig sammenflettet dengang, så den originale Damaskus metode gik tabt i det nordlige Indien. Mange har siden da prøvet at lave deres egen form for Damaskus knive.

Nogle mener, de stammer fra jern, der blev transporteret fra Sri Lanka til Damaskus i Syrien, mens andre mener, det oprindeligt stammer fra Japan, hvor knivverdenen er enorm populær. Men da Mikkel rejste rundt i Himalaya-bjergkæden mødte han sin nuværende smed, som havde mange historier omkring Damaskus-metoden, og hvor den stammede fra. Derfor har vi hos SevenSpoons valgt at bruge netop denne metode, da vi har erfaret, at det er den metode, der kommer tættest på den originale Damaskus-metode.

En lille lokal smed

Hos SevenSpoons samarbejder vi med to brødre fra den berømte Himalaya bjergkæde. De er tredjegenerations smede som deres far og bedstefar. Som familie har de specialiseret sig i kokkeknive.

Før de som brødre kom ind i virksomheden, solgte deres far kun sine knive på det lokale marked. Han er nu gået på pension, og brødrene er i gang med at videreføre familievirksomheden. De følger i deres fars fodspor, men gør også tingene lidt anderledes. Ved at prøve at udvikle deres virksomhed på et internationalt plan og med hjælp fra SevenSpoons og alle kunderne, er de nu gået fra at være en lille lokal smed med far og 2 sønner til at kunne udvide virksomheden, som nu har 8 ansatte.

Hvordan fremstilles vores Damaskus knive?

Processen med at fremstille vores Damaskus-stål starter med, at man tager 5 lag 1095 og 4 lag 15N20 stål.

De anbringes skiftevis og smedes derefter sammen til at forme en barre. Barren skæres dernæst i stykker og stables igen for at skabe flere lag.

Denne proces gentages det antal gange, det er nødvendigt for at opnå det ønskede antal lag. Når man har fået de lag i Damaskus knivene, man ønsker, er det næste skridt at få skabt mønstret i stålet. Der findes utallige forskellige mønstre, bl.a. dråbe- og stigemønstret, som der kan læses mere om nedenfor.

Hvorfor er Damaskus knive så gode?

Hårdheden på stålet måler man typisk på Rockwell-skalaen, hvor man angiver en karakter alt efter, hvor hårdt stålet er. Stålet på en almindelig kniv har typisk en hårdhed på mellem 50-55 HRC, hvor stålet på Damaskus knive har en hårdhed på omkring 60-63 HRC.
 
Damaskus knive er velkendt for deres mange – synlige – lag som primært bidrager til udseendet af knivene med også giver en helt særlig kniv, da smedehistorien er noget for sig selv. Du skal – både med den gammeldags og med den moderne Damaskus-fremstillingsproces – udføre processen adskillige gange.

Vores Damaskus knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har hos SevenSpoons, og de er på hver deres måde perfekte til alle opgaver i køkkenet. Derfor kan du vælge imellem en lang række forskellige knivtyper, som f.eks. urteknive, grøntsagsknive, kokkeknive og fileteringsknive. Det er også muligt at vælge hele knivsæt.

Damaskus knive er produceret af carbon-stål

Vores Damaskus knive er carbon-knive. Carbon-knive er en ståltype med et højt indhold af kulstof. Det høje kulstofindhold gør, at kniven kan holde skæret længe og er nem at slibe op.

Ulempen ved denne type kniv er dog, at den kan ruste rimeligt nemt, så det kræver regelmæssig vedligeholdelse med olie. Carbon-stål er også kendt for med tiden at skifte farve til en nærmest gråblå farve – kaldet patina. Det gør knivene mere modstandsdygtige og giver dem lidt mere personlighed, synes vi.

Vi foretrækker skafte af naturligt træ

Håndtagene på vores Damaskus knive fra SevenSpoons er alle forskellige. Alle knivhåndtag formes ved at følge referencelinjer i det naturlige træ. Håndtaget slibes først groft med sandpapir. Dernæst formes håndtaget, og til sidst poleres håndtaget for at opnå det endelige look. Hos SevenSpoons bruger vi bl.a. eg, oliventræ, mahogni og pakkatræ.

Det er vigtigt at huske på, at Damaskus knivene fra SevenSpoons har et unikt håndtag af ubehandlet træ. Det betyder, at de IKKE komme i opvaskemaskinen. Det kan håndtaget nemlig ikke tåle.

Respektive traditioner og smedemetoder

Udvælgelsen og fremstillingen af Damaskus knivene er en proces, der består af mange elementer og inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.

Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en Damaskus kniv fra SevenSpoons i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.

Det flotte snoningsmønster i Damaskus knivene skabes ved at sno barren, og jo mere vi snor den, jo smallere vil snoningen i mønstret fremstå. Der findes to forskellige mønstre, dråbemønstret, som laves ved at bore huller i barren og dernæst smede den til en barre igen, og stigemønstret, som laves ved at fræse riller i barren med en maskine og dernæst smede den til en barre igen.

Populære katagorier