Santoku

Den Japanske knivfavorit, der dækker alle køkkents grønt opgaver

Disse Japanske knive kan groft sammenlignes med kokkeknive som vi kender dem fra den vestlige verden, og begge knive bruges i lignende situationer. Santoku knive er generelt kortere og har en lavere vægt end kokkeknive, selvom begge typer fås i forskellige størrelser. Selve bladene er tyndere og mindre skarpe i spidsen, end ved den vestlige kokkekniv.

Hvad er en Santoku?

Santoku-knive findes i flere størrelser, typisk mellem 12-24 centimeter. Santoku kniven anses for at være en af de mest velbalancerede japanske knive man kan få. Kniven er designet til at matche håndtaget og klingen, både i bredde og vægt så de kan arbejde i perfekt harmoni.

Alt dette betyder at du roligt kan vælge en santoku kniv i stedet for en kokkekniv, hvis du er blevet forelsket i designet, eller gerne vil have de fremragende egenskaber fra de Japanske kniv. En anden ting der endnu ikke har vundet indpas hos de vestlige kokkekniv er de små fordybninger på bladet. Disse små detaljer sikrer at der er lidt luft mellem bladet og madvaren, hvilket sørger for ingredienserne ikke klæber sig til kniven efter de er blevet skåret ud.

Samtidig er santoku knive ofte udstyret med et bredere blad, hvilket gør det let at bruge kniven med stor præcision og kontrol. Der er også tendens til at disse knive kommer med et blad der er  lavet af meget hårdere stål end ved kokkeknive.

Hvorfor er Damaskus knive så gode?

Hårdheden på stålet måler man typisk på Rockwell-skalaen, hvor man angiver en karakter alt efter, hvor hårdt stålet er. Stålet på en almindelig kniv har typisk en hårdhed på mellem 50-55 HRC, hvor stålet på Damaskus knive har en hårdhed på omkring 60-63 HRC.
 
Damaskus knive er velkendt for deres mange – synlige – lag som primært bidrager til udseendet af knivene med også giver en helt særlig kniv, da smedehistorien er noget for sig selv. Du skal – både med den gammeldags og med den moderne Damaskus-fremstillingsproces – udføre processen adskillige gange.

Vores Damaskus knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har hos SevenSpoons, og de er på hver deres måde perfekte til alle opgaver i køkkenet. Derfor kan du vælge imellem en lang række forskellige knivtyper, som f.eks. urteknive, grøntsagsknive, kokkeknive og fileteringsknive. Det er også muligt at vælge hele knivsæt.

Populære katagorier