Damaskus-stålknive – en historie omgivet af mystik

Det er meget nemt at genkende et knivblad, der er fremstillet af Damaskus-stål.

Overfladen har nemlig et meget særegent bølgende mønster, som ligner havets hvirvlende overflade. Men det særegne udseende er ikke det eneste, der er fantastisk ved disse knive.

Damaskus-stål er også en type stål, som mange sætter stor pris på, da det er utroligt hårdt, forbliver skarpt længe og er meget fleksibelt. Det er med andre ord perfekt til fremstilling af fantastiske køkkenknive.

 

 

Mysteriet bag navnet

 Hvor kom dette stål og disse knivblade oprindeligt fra? Der er en ledetråd i navnet, men det er lidt vildledende. 

Damaskus-sværd og -knive blev først fremstillet i Levanten, området langs Middelhavets østkyst, omkring 750 e.Kr. Det stål, der anvendes til at fremstille sådanne knivblade, blev dog udviklet mere end 1000 år tidligere på Sri Lanka og i det sydlige Indien. Stålet, som var kendt under navnet Wootz-stål, blev smeltet i en smeltedigel sammen med kulstof, hvilket resulterede i et stål, som var overlegent i forhold til andet stål på den tid. 

 

En hemmelighed mistet i tidens løb

Fremstillingen af Wootz-stål faldt i det 17. århundrede og døde med tiden helt ud. Det krævede særlige færdigheder at kunne håndtere temperaturen under smelteprocessen, og antallet af håndværkere, som havde disse færdigheder, svandt med tiden. Det er også muligt, at det ikke længere var muligt at få de nødvendige materialer.

Eller at forstyrrelser langs handelsruterne i området spillede ind. Efter al sandsynlighed var det en kombination af alle disse faktorer. Men uanset hvad er resultatet desværre det, at hemmelighederne bag dette gamle håndværk er gået tabt.

 

Nutidens Damaskus-stålknive

Mange arkæologer og dygtige håndværkere har gennem tiden arbejdet hårdt på at finde oplysninger om de gamle knive, men det er aldrig lykkedes at genskabe de oprindelige teknikker. Der er dog blevet udviklet nye metoder, som kan skabe knivblade med de samme egenskaber.

Og en af disse metoder er at ætse et mønster ind i overfladen på knivbladet, så det ligner Damaskus-stål. Men mønstret forsvinder med tiden, og stålet har ingen af de egenskaber, man forbinder med den ægte vare.

Ægte ”moderne Damaskus-stål” fremstilles vha. en teknik, der kaldes ”mønstersvejsning”. Her svejses forskellige typer af stål og jern sammen til det, som kaldes en ”barre”. Smeden trækker dernæst i barren og folder den adskillige gange for at øge antallet af lag. Når bladet smedes og slibes til, er det disse lag, som skaber de karakteristiske bølgende linjer.

 

Lidt bedre end andre gode knive

De allerbedste kvalitetsknive, der er fremstillet af moderne Damaskus-stål, har endnu en egenskab, som gør dem den lille tand bedre. De ydre stållag er foldet omkring en endnu hårdere stålkerne. På den måde får du et utroligt hårdt og skarpt knivblad, som bibeholder sit skær, men som også er fleksibelt nok til ikke at gå i stykker – og så har det også den smukke bølgende effekt, som gør Damaskus-stålknive til en fryd for øjet. .

 

Pas på efterligninger

Knivblade af Damaskus-stål er et produkt af høj kvalitet, som kræver en lang proces med sammensmeltning af forskellige lag stål, som foldes gentagne gange, efterfulgt af et slibe- og formearbejde, som kan tage mange timer. Og derhar du grunden til, at knive, der er fremstillet af ægte Damaskus-stål, koster lidt mere.

Der findes billigere efterligninger, men de er af meget dårligere kvalitet. Og det kan altså betale sig at undersøge markedet, så du får den bedste kniv til dit budget!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DU KUNNE OGSÅ VÆRE INTERESSERET I...