Grøntsagskniv

Japansk kendt som Nikiri & Santoku

I daglig tale er det ikke unormalt at folk blander grøntsagsknive og urteknive sammen. Og det er da heller ikke helt uforståeligt. De to knive minder nemlig meget om hinanden, men de er dog stadigvæk forskellige i sidste ende.

Hvad er en grøntsagskniv?

I modsætning til urteknive kommer grøntsagsknive ofte med et buet håndtag og en bevægelse i bladet der gør kniven oplagt til større grøntsager hvor man vugger med kniven for at opnå snittet. I modsætning til kokkeknive og andre større knive, vælger mange kokke at bruge grøntsagskniven i hånden fremfor på skærebrædtet. Det kan være en god måde at skåne sin ryg på, da man slipper at stå foroverbøjet i lang tid af gangen.

En grøntsagskniv kan dog også sagtens bruges til at pille kartofler, hakke hvidløg eller chili og mange andre opgaver i køkkenet som man normalt ville bruge en urtekniv til. Derfor finder man også jævnligt grøntsagsknive med små fordybninger på bladet, der hjælper med at sikre de klæbrige madvarer ikke klistrer sig fast til klingen under tilberedningen. Især gulerødder, kartofler og lignende ingredienser kan ideélt håndteres med en grøntsagskniv.

Hvis du vælger et blad med en konkav form og skarp spids får du et oplagt redskab til at pille grøntsager og foretage dekorative snit. Vælger du derimod en kniv med et lige blad kan du bedre skære og hakke grøntsager.

Hvorfor er de Japanske knive så populære?

Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.

Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.

Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.

Japansk VG10 rustfrit stål

VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.

 VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.

Egnskaberne ved Japanske knive

En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!

Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.

Populære katagorier