Gyuto

Den japanske knivfavorit, der dækker alle køkkents skæreopgaver

Gyuto-knivene var oprindeligt designet til at skære store stykker oksekød, og det er der, deres navn kommer fra – det betyder bogstaveligt talt et ”kosværd”. Dimensioner på Gyuto-knive spænder mellem 150-390 mm., men knivene er ofte mellem 210-270 mm. lange. Bladets tykkelse er normalt mellem 1,5-5 mm.

-23%

Hvorfor er gyuto-kniven favoritten hos kokken?

Der findes mange forskellige Jaoanske knive, men den mest anvendte og populære type er velsagtens Gyuto kniven, der både snitter og hakker madvarer som en drøm. Samtidig kan den benyttes til utroligt mange madvarer og opgaver i køkkenet, og så er de som regel også smukke uden lige.

Du kan tilberede de fleste ingredienser med en ægte Japansk Gyuto kokkekniv, fra fisk og kød til grøntsager og frugt, så disse knive er fuldt egnede til brug i danske hjem, og vil uden tvivl blive dine foretrukne kokkeknive til almen brug. Samtidig har vi hos SevenSpoons haft en finger med i spillet hvad angår design hos de smede der fremstiller knivene, så selve designet også følger en lækker og moderne Skandinavisk stil.

I modsætning til kokkeknive som vi typisk bruger i det danske køkken, er disse knive ofte en smule længere fra 20 centimeter og helt op til 30 centimeter, hvilket sikrer du kan bruge kniven til større madvarer helt uden besvær.

Alt afhængigt af din foretrukne måde at hakke, altså om du løfter kniven helt op fra skærebrættet, eller om du i stedet vipper kniven fra ende til anden, skal kan du finde en Gyuto  kniv som passer til dit behov. Det er især vigtigt at se på selve bladets formgivning.

Hvorfor er de Japanske knive så populære?

Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.

Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.

Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.

Japansk VG10 rustfrit stål

VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.

 VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.

Egnskaberne ved Japanske knive

En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!

Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.

Populære katagorier