Japanske knive 

ekstraordinær skarphed og holdbarhed

Er du træt af sløve køkkenknive, der knap kan skære?

Er du på udkig efter knive i topkvalitet, der bare skærer gennem al slags kød og grøntsager, så er du kommet til det rette sted. Her hos SevenSpoons er vi passioneret omkring madlavning. Men dårligt køkkenudstyr og sløve knive kan ødelægge den gode oplevelse i køkkenet. Derfor kan du købe fantastiske japanske knive hos os, som du kan bruge i dit køkken i mange år. Det garanterer vi!

-23%
-39%
-20%
-50%
-23%
-25%
-57%
-50%
Ikke på lager
-23%
-60%
-29%
-30%

Japanske knive til entusiasten i køkkenet

Japanske knive er blevet mere eller mindre uundværlige for entusiasten, der går op i sit grej og sine redskaber til køkkenet – og som ikke er villig til at gå på kompromis med kvalitet deraf. Derfor er det også en investering, når du køber japanske knive, men du får så også et absolut kvalitetsprodukt.

Det smukke fantastiske Japan

Japanske knive, som stammer tilbage fra historiske Sakai i Japan og det 14. århundrede, er kendt for at have kvaliteter i stil med de traditionsrige Samuraisværd. I den æra og efter Meiji-restaurationen var det forbudt at bære Samuraisværd som et led i forsøget på at modernisere Japan.

Men behovet for Samuraisværd eksisterede stadig i militæret, og de traditionelle Samuraisværd fremstilles stadig af fægtere. Men på de tidspunkter i historien, hvor Samuraisværdene var forbudt, begyndte flertallet af sværdmagerne at fokusere på at fremstille japanske knive. I det 16. århundrede begyndte fremstillingen af stål knive i Sakai, hvor sværdmagerne fremstillede knive til at skære tobak.

Hvordan fremstilles vores japanske knive?

Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.

Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.

Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.

 

Fremstillingsprocessen

 

Der er generelt set 3 vigtige skridt i fremstillingen af japanske knive, som omfatter smedningen, skærpning & hvæsning samt påsætning af skaft.

 

Smedningen (Hizukuri):

Her opvarmes og hamres metallet til den ønskede form. Til dette bruges en pedalstyret hammermaskine. Fordelen ved at styre maskinen med foden er, at smeden kan variere hastigheden af stødene og dermed få en mere præcis form lige fra processens begyndelse.Processen omfatter også hærdnings- og nedkølingsprocesserne, som giver bladet dets unikke hårdhed. Temperaturerne kan nå op mod 2.000° C, hvor bladet dernæst opvarmes til omkring 900° C og hamres til. Dette får de to metaller til at smelte sammen.

 

Skærpning og hvæsning (Tazuke eller Togi):

Bladet får sin skarpe kant. Når det ru blad har fået sin generelle form, vil håndværkeren overgive det til den næste mand i processen (togishi) – også kaldet polereren. Denne håndværkers job er at forfine formen på bladet og få det til at se smukt ud. Denne proces tager lang tid og kan vare op til adskillige uger, når det drejer sig om knivblade af højeste kvalitet. Det er ikke unormalt, at poleringsprocessen tager længere tid end selve smedningen, men en veludført polering kan i allerhøjeste grad forbedre bladets skønhed. Det betyder samtidig, at en dårlig polering kan ødelægge mange dages hårdt arbejde. En uerfaren polerer kan f.eks. spolere et blad ved at fjerne for meget stål.

 

Påsætning af skaft (Ezuke):

Bladet fastgøres til et skaft eller håndtag, som normalt fremstilles af magnoliatræ. Producenten mærker måske dernæst håndtagene med sit segl, og på de virkelig dyre knive får køberen mulighed for at få sit navn eller symbol indgraveret på selve bladet

Egenskaberne ved japanske knive

En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!

Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.

Japanske knive af carbon-stål

Carbon-stål kaldes også for kulstofstål og er det sidste nye og foretrækkes af professionelle kokke frem for rustfrit stål af flere grunde som f.eks.: Carbon-stål forbliver skarpere i længere tid sammenlignet med et blad af rustfrit stål, og så er det faktisk nemmere at slibe.

Unikke knivhåndtag af træ

Håndtagene på vores Japanske knive fra SevenSpoons er alle forskellige. Alle knivhåndtag formes ved at følge referencelinjer i det naturlige træ. Håndtaget slibes først groft med sandpapir. Dernæst formes håndtaget, og til sidst poleres håndtaget for at opnå det endelige look. Hos SevenSpoons bruger vi bl.a. eg, oliventræ, mahogni ogpakkatræ.

Det er vigtigt at huske på, at Japanske knivene fra SevenSpoons har et unikt håndtag af ubehandlet træ. Det betyder, at de IKKE komme i opvaskemaskinen. Det kan håndtaget nemlig ikke tåle.

Typer af japanske knive

Hos SevenSpoonsfår du mange forskellige typer af japanske knive. Vi har både Gyuto, Santoku, Nakiri og Yanagiba. Den største forskel på en japansk køkkenkniv og dens europæiske modstykke, en fransk eller en tysk kniv, ligger i det tyndere blad. Den japanske udgave er normalt fremstillet af hårdere stål og er dobbeltslebet.

Gyuto’en er den traditionelle kokkekniv, Santoku’en er universalkniven, som kan bruges både til grøntsager, fisk og kød, Nakirimed et særligt tyndt blad er specielt til grøntsager og Yanagiba’en er fileteringskniven og den kniv, du bruger til sushi. Hos SevenSpoons sælger vi flere slags af alle disse knive – også med forskellige håndtag, så du kan finde lige den kniv, som passer til dig. Du har også mulighed for at købe hele knivsæt, f.eks. med 3 knive i, så du er helt dækket ind, uanset hvilke opgaver du skal have løst i køkkenet.

Populære katagorier