Santoku

Den japanske knivfavorit der dækker alle køkkents opgaver

Japanske Santoku knive er især egnet til de tre mest almindelige opgaver i køkkenet. Og selve navnet lægger da også an til dette, siden Santoku groft kan oversættes til “tre formål”. Santoku kniven menes at være opfundet som en kombination af de tre klassiske japanske knive; Gyuto, Deba og Nakiri. Så står du og mangler en kniv som er perfekt til at snitte, hakke og skære de fleste typer råvarer, så kan denne kniv være lige det du har brug for.

-23%

Hvad er en Santoku kniv?

Mange folk sværger til denne type knive, og dette er også et oplagt valg som den første kvalitetskniv for amatørkokke der ønsker bedre kvalitet på deres udstyr. Santoku knivene er nemlig nogle af de mest anvendte knive i køkkener verden over, hvor de er kendt for at være yderst skarpe, og samtidig har de ofte et specielt design på klingen der gør at madvarerne ikke klistrer så let til bladet mens man skærer eller hakker.

 

Japanske knive der er blevet fremstillet med et Santoku design byder ydermere på en uovertruffen kvalitet og skarphed på klingen, der er med til at sikre en lang levetid og et fantastisk resultat hver gang du bruger din Santoku.

 

Samtidig går smedene også op i at formgive kniven så den opnår en enestående balance, der sikrer du ikke hurtigt bliver træt af at løfte klingen mens du arbejder i køkkenet. I modsætning til de fleste andre slags kokkeknive, så er klingerne på denne kniv kortere end vi kender dem fra den vestlige verden, dog stadig et sted mellem 13-20 centimeter lange.

Hvorfor er de Japanske knive så populære?

Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.

Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.

Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.

Japansk VG10 rustfrit stål

VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.

 VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.

Egnskaberne ved Japanske knive

En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!

Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.

Populære katagorier