Vedligeholdelse af dine køkkenknive

Det er vigtigt at kende sin kniv og vide, hvordan den skal behandles, så den kan holde i mange år. Herunder finder du vores tips og anbefalinger til den perfekte vedligeholdelse af din nye kniv.

Carbon-stål

Carbon-knive er en ståltype med et højt indhold af kulstof. Dette gør, at kniven kan holde skæret længe og er nem at slibe op. Bagsiden af medaljen er dog, at det kan ruste rimeligt nemt, så det kræver vedligeholdelse med olie. Carbon-stål er også kendt for at skifte farve til en nærmest gråblå farve – kaldet patina. Det gør knivene mere modstandsdygtige og giver dem personlighed.

Opvask

Du må ikke vaske knivene fra Sevenspoons i opvaskemaskinen. Saltet i opvaskemidlet er hverken godt for knivbladet eller for håndtaget. Vi anbefaler helt klart, at du vasker knivene i hånden under løbende lunkent vand med et mildt opvaskemiddel og en klud eller svamp, som ikke ridser. Tør knivene af med det samme. Efterlad ikke dine knive våde eller beskidte på noget tidspunkt. På den måde undgår du misfarvning og rust.

Undgå flyverust på dine knive

Brune rustpletter på dine smukke kokkeknive er ikke sagen. Flyverust stammer fra køkkenredskaber og kan sætte sig på knive og andet køkkenudstyr af rustfrit stål, hvis de kommer i opvaskemaskinen. Flyverust kan udvikle sig til ”gravrust”, hvis det ikke fjernes fra både kniv og opvaskemaskine. Eventuel flyverust på knivene kan fjernes med stålrens og citronsyre. Ved at vaske dine kokkeknive op i hånden fjerner du risikoen for flyverust på knivene.

Husk at bruge olie efter vask

De fleste af vores knive er lavet i carbon-stål, og fordi det ruster meget nemt, kræver det, at knivene ofte smøres med olie/voks. En god olie er efter vores overbevisning en syrefri olie uden alle mulige tilsætningsstoffer.

HUSK at slibe jævnligt – hold knivsæggen skarp

Skarphed er vigtig, både for maden og sikkerheden. En skarp kokkekniv skærer rene lige snit i stegen frem for at flosse kødet, så saften løber fra. Brug enten et strygestål eller en knivsliber med keramisk slibesten til den daglige/ugentlige slibning og vedligeholdelse af knivsæggen på dine kokkeknive. Strygestålet/knivsliberen holder knivsæggen skarp ved at rette små hak og skævheder ud. Knive i carbon-stål kan gøres utroligt skarpe og vil med tiden skifte farve og få et nærmest blåligt skær. Vi synes, det giver kokkekniven personlighed.

Unikke knivhåndtag

Det er vigtigt at huske på, at nogle af knivene fra SevenSpoons har et håndtag af ubehandlet naturligt træ. Det gør alle håndtag unikke og betyder samtidig, at de skal behandles forsigtigt. Vores knive må IKKE komme i opvaskemaskinen. Det kan håndtaget nemlig ikke tåle. Vi anbefaler desuden, at du en gang om måneden dypper håndtaget på knivene i olie, som træet har godt af.

Håndtag af Micartafibre

Micarta er et materiale, som fremstilles ved at presse ultratynde lag af linned sammen med en form for kunstig harpiks, som derefter bages ved høj temperatur. Man ender med et hårdt og yderst slidstærkt materiale, som ikke giver sig eller sprækker, og som er meget let.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

DU KUNNE OGSÅ VÆRE INTERESSERET I...

Scroll til toppen