Kan man lave mad med slappe kartofler – når man ikke kan spise gamle kartofler.
Kan man spise kartoffelmos / Collage: Vi, foto: Pixabay/Alexei_other, Pixabay/adege
Det vil du lære:
- Kan man spise bløde kartofler med spirer?
- Kan man spise bløde kartofler med spirer?
Vi anbefaler også at læse materialet: Hvad er forskellen på to katte: Du skal finde 3 forskelle på 19 sekunder.
Under længere tids opbevaring kan rodfrugter blive bløde og træge, hvilket skyldes en stigning i solaninniveauet. Dette giftstof kan være farligt for mennesker.
For store mængder af det kan forårsage forstyrrelser i nervesystemet og endda føre til et dødeligt udfald. Dette er emnet for Vias artikel.
Er det muligt at spise bløde kartofler med spirer?
Man skal huske, at kartofler bevarer deres anvendelighed, indtil spirerne er vokset mere end 1 cm. I så fald indeholder den stadig alle de nødvendige vitaminer, kulhydrater og sporstoffer, og mængden af solanin er fortsat minimal.
Ofte begynder processen med at bearbejde næringsstoffer i knolde med forårets komme, og de mister deres næringsværdi. Når spirerne når 2-4 cm, er næringsstofferne næsten helt opbrugt til deres vækst, og der er kun stivelse tilbage i knoldene.
Kan man spise træge kartofler?
Vær opmærksom på, at hvis kartofler har ligget i frosten omkring -10 ºC, fryser de. Når de tøes op indendørs, bliver de bløde og fugtige og smager sødt. Den kan spises: Kartofler får en sød smag på grund af saccharose. Men den særlige smag kan ødelægge retten, og de egner sig ikke til alle former for madlavning.
Hvis du vil fjerne den uønskede søde smag fra frosne kartofler, skal du først lægge dem i koldt vand i et stykke tid. Kom derefter grøntsagerne i kogende vand, tilsæt salt og en spiseskefuld eddike pr. liter vand. Kog kartoflerne, indtil de er gennemkogte.
Kan man spise kartoffelmos?
Undersøg kartoffelknoldene omhyggeligt – hvis de er begyndt at spire, skal du straks plukke dem og fjerne eventuelle spirer. Bløde og rynkede kartofler bør ikke spises. Hvis der kun er nogle få små spirer på knolden, og den ser frisk og ikke vissen ud, er den ikke giftig og kan bruges efter varmebehandling.
Det er vigtigt at huske, at jo længere tid kartoflerne ligger i sollys, jo mere ophobes giftstoffet solanin i dem. Solanin kan få skind og kød til at blive grønt. Grønne områder bør ikke indtages af mennesker eller dyr. Sørg for at fjerne dem, når du skræller kartofler, eller endnu bedre, undgå dem helt.
Flere nyheder:
Hvad er kartofler?
Kartoffel, eller knoldet natskygge (latin: Solánum tuberósum), er en art af flerårig knoldet urteagtig plante i slægten Solanum i familien Solanaceae. Kartoffelknolde er et vigtigt fødevareprodukt ifølge Wikipedia.
Hvis du opdager en fejl, skal du markere den nødvendige tekst og trykke på Ctrl+Enter for at informere redaktørerne.