Generøs kutya til Malanka: tre opskrifter på den rituelle ret

Generøs kutya er hovedretten på bordet på Generøs aften.

Nærende generøs kutya / depositphotos.com

Generøs kutya – er den vigtigste rituelle ret i er vores land juleaften. I perioden fra jul til helligtrekonger tilberedes tre typer kutya: rig, generøs og sulten. På Generous Evening eller Vasil- og Malanka-festen og det gamle nytår (på aftenen) er det almindeligt at tilberede generøs – det er almindeligt at tilberede generøs – den kaldes sådan, fordi den tilberedes med mælk, fløde, smør eller svinefedt (som i gamle dage).

Generøs kutya – opskrift med hvede og mælk

Der er brug for det:

  • 400 g hvede;
  • 750 g mælk;
  • 70-80 g smør (smør);
  • 50-60 g honning;
  • 50-60 g valmuefrø;
  • 200 g tørret frugt (eller efter smag).

Skyl hveden og hæld vand over, lad den stå natten over (hvis grynene er malet, behøver du ikke at lægge dem i blød). Hæld vandet fra (hvis det har stået i blød), hæld mælk i, og kog i 30-50 minutter. Kom smør i den varme grød, dæk med et låg, og lad den køle af.

Læg valmuefrø i blød i varmt vand, lad dem stå i 10-20 minutter, hæld forsigtigt vandet fra, og mal valmuefrøene i en morter, eller brug en kaffekværn (indtil de ser ud som hvid valmue-“mælk”).

Læg de tørrede frugter i blød i varmt vand, som derefter drænes, og hak de store tørrede frugter. Bland alle ingredienserne. Hvedekutyaen er klar.

Generøs kutya lavet af perle med fløde

Der er brug for det:

  • 200 g perlovka (gryn);
  • 100-120 g valmuefrø;
  • 100-150 g valnødder;
  • 100-120 g sultanas;
  • 100 g abrikoser;
  • 2-3 spsk honning;
  • 70 g fløde (20 % fedtindhold).

Skyl perlovka, hæld vand på i forholdet 1:2. Kog, til grøden er halvkogt (ca. 25 minutter). Hæld fløde i grøden, og kog i yderligere 30 minutter. Afkøl lidt, kom honning i. Tilbered valmuefrøene på samme måde som i den første opskrift. Vask abrikoser, og hak dem fint sammen med nødder. Bland perlegryn, birkes, tørret frugt og nødder.

Generøs kutya lavet af ris med mandler

Der er brug for det:

  • 120 g ris (langkornede);
  • 150 g mælk;
  • 70-80 g valmuefrø;
  • 100-120 g mandler;
  • 50-60 g sultanas;
  • 50-60 g abrikoser;
  • 2-3 spsk honning.

Hæld varmt vand over de tørrede frugter, skyl grynene, og hæld mælk og vand i forholdet 1:1. Kog, til det er færdigt (ca. 25 minutter).

Tilbered valmuefrø (som i den første opskrift). Rist mandlerne (hvis de er rå) på en tør pande, og hak dem med en kniv. Hak abrikoserne fint. Bland kogte ris, mandler, sultanas, abrikoser og revet birkes. Smag retten til med honning.

Kutya sættes traditionelt på bordet ved siden af uzvar.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet