Vi fortæller dig, hvad du skal lægge frø i blød i for at få dem til at spire hurtigere – et simpelt DIY-trick fra erfarne grøntsagsgartnere.
Hvad skal man lægge frø i blød i for at få dem til at spire hurtigere / af depositphotos.com
Mange grøntsagsgartnere har ikke travlt med at købe dyre præparater til haven – småmidler fra hjemmemedicinskabet viser sig nogle gange ikke at være mindre effektive. De kan f.eks. bruges til at fremskynde og øge spiringen. Vi fortæller dig, hvad du skal lægge tomatfrø i blød i før plantning, samt andre grøntsagsafgrøder, og hvordan du gør det korrekt.
Sådan lægger du frø i blød i hydrogenperoxid
Almindelig 3% hydrogenperoxid kan hjælpe, hvis du har brug for at desinficere frø og øge deres spiring. I det første tilfælde producerer peroxidbehandlede frø planter med stærkere immunitet og stressmodstandsdygtighed over for forskellige vejrforhold. Derudover blødgør peroxid frøkappen – frøene spirer hurtigere og giver bedre spiring. Efter en sådan behandling giver tomater f.eks. en spireevne på 90 % og majs 95 %.
Hvad kan lægges i blød i peroxid og dets vandige opløsning:
- Tomater;
- agurker;
- peberfrugter;
- courgetter;
- kål;
- majs;
- græskar;
- auberginer og andre.
Det er især godt, bemærker grøntsagsgartnere, at bruge opløsningen til frø, der spirer tæt – for eksempel peber, gulerødder, dild og persille.
Det er vigtigt: draperede frø, indkapslede frø og tomathybrider af velkendt udvalg behøver ikke at blive gennemblødt – de er allerede klar til såning.
Tidligere fortalte vi dig, hvordan du vælger de rigtige frø til kimplanter for ikke at købe en falsk.
Sådan lægger du peberfrø i blød i hydrogenperoxid (og andre afgrøder) for at ætse dem:
- Hæld 3% peroxidopløsning over frøene;
- lad stå i 15-20 minutter;
- Skyl med rent vand og tør.
Skylningen skal ske for at vaske al peroxid af. Før peberfrø eller andre frø lægges i blød, skal de også gennemgås, og de sundeste og bedste skal vælges.
Sådan lægger du tomat-, agurk-, kål- og courgettefrø i blød:
- fortynd 1 spsk. 3 % peroxid i 0,5 liter vand;
- hæld det over frøene, og lad det stå i 12 timer.
Hvis det er muligt, anbefales det at skifte denne opløsning hver 4. time.
Sådan lægges frø af peber, gulerødder, aubergine og andre tætte afgrøder korrekt i blødDen samme opløsning bruges, men frøene lægges i blød i 24 timer, og hvis det er muligt, skiftes opløsningen hver 4. time.
Sådan lægger du dildfrø i blød i hydrogenperoxid (persille, selleri, pastinak, fennikel): De anses også for at være tætte, men de bruger ufortyndet peroxid – det hældes over frøene og står i 30 minutter, og derefter vaskes og tørres de.
Det er vigtigt: Frøene må ikke lægges i blød i metalbeholdere, da metallet vil reagere med peroxiden og oxidere.