Olivenolie er værd at indføre i din kost for at reducere din risiko for demens, hævder Sogol Ash.
En praktisk måde at øge mængden af olivenolie i din kost på er at pynte salater med det / Vi af depositphotos.com
Takket være sine antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber er olivenolie et vigtigt produkt for hjernens sundhed, så det bør indgå i din kost, siger naturlæge og forsker i funktionel medicin Sogol Ash. Hun skriver om det på siderne i Make it.
Hun bakker det op med en undersøgelse fra Harvard University 2024 af 92.383 voksne amerikanere. Den viste, at set genetisk disposition og generel kost havde deltagere, der indtog mindst 7 gram olivenolie om dagen, en 28 % lavere risiko for at dø af demens sammenlignet med dem, der aldrig eller sjældent indtog produktet.
Ifølge lægen er olivenolie, som hun selv indtager aktivt, rig på enkeltumættede fedtstoffer, hvis rolle for hjernens sundhed er velbekræftet. Hun hævder, at disse sunde fedtstoffer fremmer blodtilførslen til hjernen og reducerer inflammation.
Derudover indeholder olivenolie polyfenoler som oleocanthal, der bekæmper oxidativ stress og inflammation, som kan øge risikoen for neurodegenerative sygdomme, især demens.
Ash nævnte også andre fordele ved olivenolie.
Regulering af appetitten. Olivenolie fremmer mæthedsfornemmelsen, så den kan opretholde en sund vægt, hvilket er en nøglefaktor til at reducere risikoen for demens.
Forbedring af tarmsundheden. Denne olie stimulerer galdeproduktionen og understøtter fedtstofskiftet og optagelsen af næringsstoffer.
Hormonel balance. Sunde fedtstoffer er afgørende for produktionen og reguleringen af hormoner, der påvirker humør og hukommelse.
Et boost af energi. Olivenolie giver vedvarende energi til at holde fokus uden at øge blodsukkerniveauet.
Antioxidant-skjold. Olien er rig på E-vitamin og polyfenoler og beskytter hjernecellerne mod oxidative skader.
Hudens sundhed.De anti-inflammatoriske egenskaber i olivenolie understøtter hudreparation og fremmer indirekte hjernens sundhed ved at reducere systemisk inflammation.
Eksperten gav også tips til, hvordan man kan øge mængden af olivenolie i sin kost. I den forbindelse bemærkede lægen, at hun selv gør det.
Ifølge hende tager hun en til to spiseskefulde koldpresset olivenolie af høj kvalitet hver dag. Det gør hun enten om morgenen eller om eftermiddagen. For at forbedre smagen tilsætter hun citronsaft eller en knivspids gurkemeje for at få ekstra antioxidanter.
Olien kan også tilsættes til salater. Ifølge Ash spiste hun som barn dagligt agurker i skiver med olivenolie, frisk citronsaft og en knivspids havsalt, “og det er stadig en favorit”.
Desuden forklarede lægen, hvordan du kan lave en lækker salatdressing. For at gøre det skal du blande olivenolie, frisk citronsaft, dijonsennep og lidt honning.
Ash understregede: Selvom hun anbefaler at bruge olivenolie rå for at bevare dens delikate polyfenoler og maksimere dens hjernestimulerende egenskaber, vil madlavning med olivenolie ikke ødelægge dens sundhedsmæssige fordele. Hun anbefaler dog stegning ved moderate temperaturer. Til madlavning ved højere varme foreslår eksperten at bruge avocadoolie, som har et højere rygepunkt.
Tidligere fortalte Vi, hvilken nød der bremser aldring. Ifølge ernæringseksperter er valnødder, ud over at de er rige på fedtsyrer, også en god kilde til hjertesunde fedtstoffer, fibre, sporstoffer og antioxidanter. Og alle disse næringsstoffer gør valnødder til en fantastisk ressource til at forebygge aldring.