Ernæringseksperter fortalte om grapefrugtens nyttige og ikke så nyttige egenskaber.
Hvilke fordele er der ved at spise grapefrugt / depositphotos.com
Grapefrugt er en repræsentant for citrusfamilien; en hybrid af pomelo og sød appelsin. Men vidste du, at mens citroner, lime og appelsiner er blevet dyrket i tusindvis af år, dukkede grapefrugten først op på den smukke tropeø Barbados i 1600-tallet.
Ikke alene er det en saftig og lækker frugt, men den er også et skatkammer af næringsstoffer, skriver Eating Well. Når det er sagt, skal du huske på, at det kan give nogle problemer at spise den for meget. Derfor er det vigtigt at vide, om man kan spise grapefrugt hver dag, og hvordan den påvirker blodsukkeret og tandsundheden.
Nyttige egenskaber ved grapefrugt
Som de fleste frugter og grøntsager kan grapefrugt have gavnlige virkninger på helbredet. Den er rig på vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre planteforbindelser, som er gode for kroppen. Især indeholder grapefrugt store mængder C-vitamin.
“En mellemstor pink grapefrugt giver næsten 100 procent af den daglige værdi af C-vitamin, som er en stærk antioxidant og støtter immunsystemet”, siger ernæringsekspert Courtney Pelitera.
Derudover giver en pink grapefrugt 16 % af den daglige værdi af A-vitamin, som også spiller en vigtig rolle for immunforsvaret. Og frugten er også kendt som en af de mest populære fødevarer til vægttab – den har et lavt kalorieindhold. “Det er derfor, mange mennesker inkluderer den i deres kost, når de skal tabe sig,” forklarer ernæringsekspert Samantha McLeod.
Den har et højt indhold af fibre og vand, hvilket giver en god mæthedsfornemmelse. En hel frugt indeholder ca. 100 kalorier og består af 90 procent vand. På trods af dens popularitet i slankekure understøtter den nuværende forskning dog endnu ikke en direkte forbindelse mellem grapefrugtforbrug og vægttab.
Flere eksperter bemærker, at fibrene i grapefrugt er gode for hjertet og i forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme. Det hjælper med at sænke det “dårlige” kolesterol (LDL), normaliserer blodtrykket og blodsukkerniveauet, siger undersøgelsen. Og kalium, som også findes i grapefrugt (i en mængde på 7 procent af den daglige værdi), er vigtigt for at regulere blodtrykket.
Ernæringseksperter siger, at grapefrugt også kan hjælpe med at regulere blodsukkerniveauet. Desuden indeholder den quercetin, en fytokemisk forbindelse, der fremmer insulinproduktionen i bugspytkirtlen.
Mulige risici og kontraindikationer
På trods af alle de gavnlige egenskaber kan grapefrugt forårsage nogle problemer hos visse grupper af mennesker. For eksempel kan grapefrugt ændre optagelsen af visse lægemidler i kroppen. Frugten blokerer virkningen af enzymet CYP3A4, som er ansvarlig for metabolismen af mange lægemidler, siger undersøgelsen.
Som følge heraf kan koncentrationen af lægemidlet i blodet enten stige eller falde, hvilket kan føre til bivirkninger eller reduceret effektivitet af behandlingen. Det er vigtigt at konsultere din læge, før du spiser grapefrugt samtidig med, at du tager medicin.
Derudover er grapefrugt, ligesom andre citrusfrugter, meget syreholdig, hvilket kan bidrage til at ødelægge tandemaljen. Og den påvirker også sure opstød (GERD) på grund af sit eget høje syreindhold.
Indtagelse af grapefrugt kan også forværre symptomerne på halsbrand.
Flere nyheder om sundhedseffekterne af visse fødevarer
Tidligere rapporterede Vi om alle de sundhedsmæssige fordele ved makrel. Fordelene skyldes det høje indhold af omega-3-fedtsyrer, som er med til at forebygge blodpropper og reducere ophobningen af fedtaflejringer i arterierne.
Derudover er der identificeret 3 sundhedsmæssige fordele ved pebermynte-te. Specifikt indeholder pebermynte flere antiinflammatoriske forbindelser, herunder rosmarinsyre. Og te med et højt indhold af rosmarinsyre kan hjælpe med at lindre symptomer på inflammatoriske tilstande.