Hvorfor kogte æg ikke skræller godt: Hvad skal man tilsætte til vandet, når man koger?

Chefredaktøren undersøgte årsagerne og effektive måder at gøre processen lettere på.

Hvorfor kogte æg ikke pilles godt / Collage Vi, foto: YouTube screenshot

Det vil du lære:

  • Hvorfor kogte æg ikke skræller godt
  • Sådan får du æg til at skrælle godt

Æg er et populært produkt, som bruges i mange forskellige retter, men at pille dem efter tilberedning kan være et stort problem. Hvorfor pilles nogle æg let, mens andre efterlader halvdelen af proteinet på skallen?

Vi har undersøgt årsagerne og effektive måder at gøre processen lettere på.

Hvorfor skræller et hårdkogt æg dårligt?

Hovedårsagen til den vanskelige skrælning er æggenes friskhed. Friske æg har en lav pH-værdi, som får proteinet til at binde sig mere fast til den indre membran i skallen. Med tiden stiger pH-værdien, og proteinet løsner sig lettere. Det er derfor, at butiksæg, der har været lagt i nogen tid, renser bedre end nylagte æg.

Andre mulige årsager:

  • Forkert tilberedning – for høj temperatur eller for tidlig afkøling gør skallerne vanskelige at fjerne.
  • Hurtig kogning – Hvis æggene opvarmes hurtigt, koagulerer æggehviden ujævnt og klæber til membranen.
  • Manglende afkøling – Hvis æggene ikke nedsænkes i koldt vand umiddelbart efter tilberedning, er det sværere at rengøre dem.

Hvordan får man æg til at skrælle godt?

For at gøre skrælningen lettere kan du bruge et par velafprøvede metoder:

  1. Tilsæt 1 teskefuld salt eller bagepulver til vandet, når du koger. Det hjælper med at nedbryde membranen mellem proteinet og skallen, hvilket gør rengøringen lettere.
  2. Efter kogning skal du straks dyppe æggene i isvand og lade dem ligge i 5-10 minutter. Den pludselige temperaturændring vil hjælpe æggehviden med at løsne sig lettere.
  3. Hvis du har mulighed for det, så brug æg, der er 5-7 dage gamle. De vil adskille sig mere rent fra skallen.

Hvordan skræller jeg æg, hvis de ikke skræller godt?

Hvis et hårdkogt æg stadig ikke pilles godt, kan du prøve en af disse lifehacks:

“Rul det på bordet”-metoden – Knus skallen let ved at rulle ægget på en hård overflade, og fjern den derefter forsigtigt.

Rengøring under rindende vand – Tænd for koldt vand, og pil ægget under lavt tryk. Vandet hjælper skallen med at løsne sig.

Ske-metoden – Stik en lille ske ind under skallen, og bevæg den forsigtigt i en cirkulær bevægelse for at fjerne hele skallen.

Metoden med glas – Læg ægget i et glas, hæld lidt vand over, dæk det med håndfladen, og ryst det i 5-10 sekunder. Skallen vil falde næsten helt af.

Interessante fakta om æg

De mest almindelige æg er hønseæg. Men alle fugleæg kan spises af mennesker. Der er en praksis med at indtage æg fra nogle krybdyr (f.eks. skildpadder).

På trods af æggenes næringsværdi kan det være skadeligt for helbredet at spise dem på grund af muligheden for at få salmonella eller allergi over for æggehvider.

Hvide æg er lige så sunde som brune æg. Farven på skallen er blot en genetisk egenskab og har ingen indflydelse på næringsværdi, smag eller friskhed.

Det bedste sted at opbevare æg er i køleskabet. Salmonellabakterier formerer sig ikke ved temperaturer under 6 °C.

Æg holder sig længere, hvis du lægger dem med den spidse ende nedad. Det skyldes, at den stumpe ende har en luftboble, der kan indeholde bakterier, så der er en chance for, at de kommer ind i ægget, når du vender det om.

Æg bør ikke opbevares sammen med stærkt lugtende fødevarer. På grund af deres porøse skal kan de let absorbere fremmede smagsstoffer.

Det kolesterol, der findes i æg, er ikke farligt. Lecithin, som der er rigeligt af i æggeblommer, hjælper med at holde kolesterolniveauet normalt og forebygger udviklingen af hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du opdager en fejl, skal du markere den nødvendige tekst og trykke på Ctrl+Enter for at informere redaktionen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet