Madmøl: Hvordan genkender og slipper man af med dem? Hvad er møl bange for, og hvordan beskytter du dit køkken med enkle og effektive tips.
Hvad madmøl er bange for / Collage Vi, foto: screenshot fra video, pixabay.com
Hvad du vil lære om:
- Hvordan du slipper af med madmøl i dit køkken
- Hvilke smagsstoffer er madmøl bange for?
Vi har alle et vist lager af te, kaffe, korn og krydderier i køkkenet. Og det er meget ubehageligt at opdage, at der er skadedyr der. Desuden er madmøl ikke kun sommerfugle, men også pupper og larver. Spørgsmålet opstår straks, hvordan man slipper af med madmøl for altid?
Hvordan ser et madmøl ud?
Dette er en grå sommerfugl, hvis aktivitet er på sit højeste i mørket. Den lever i cirka tre uger, men i løbet af den tid når den at lægge mere end et dusin æg. Det voksne møl, som kommer ind i grynene, producerer larver. Den spiser i øvrigt ikke noget – produktionen ødelægges af nye individer, og det hele går meget hurtigt.
Som forklaret på kanalen Lifehacks TopTen kan du ikke bekymre dig, hvis du har fundet sådan en “lejer” i dine gryn – det er ikke, fordi du er en dårlig værtinde. Oftest dukker der madmøl op i butikken, og derfra har du taget dem med hjem. Det vigtigste tegn på et møl er tilstedeværelsen af små spindelvæv og gulfarvede orme.
Sådan slipper du af med madmøl for altid
Det er værd at huske, at møl kan lide fugtige rum uden ventilation. Derfor er det ekstremt vigtigt at opbevare korn korrekt – ikke i fabriksemballage, men i glas- eller dåsekrukker, der lukkes tæt.
Hvis du bemærker tegn på madmøl i dit køkken, er det vigtigt at foretage en gennemgang af alle kornprodukter. Hvis du bemærker de mindste tegn på mølangreb i en pose, så smid den ud og tænk ikke på, om du kan spise det korn, der har møl. Skadedyrsangrebne produkter er sundhedsfarlige, selv efter at de er blevet varmebehandlet.
Som en forebyggende foranstaltning bør skabene vaskes regelmæssigt med sæbevand. Bagefter er det vigtigt at tørre hylderne af og åbne dørene, så skabene kan blive luftet ud. Møl er bange for kulde, så du kan også åbne et vindue.
Hvad madmøl er bange for
Der er flere dufte, som dette skadedyr ikke kan lide. Disse er nellike, citrus og eddike.
- Kornbeholdere og køkkenskabe kan tørres af med en opløsning af vand og eddike (i forholdet én til én). Du kan også tilsætte nellike- eller citrusolie til den resulterende væske;
- Varm eddiken op i et glas eller en tallerken, og stil den i det skab, hvor korn og krydderier opbevares. Vent, til den er afkølet, og tag den ud;
- Tørrede nelliker, citron- eller appelsinskal kan lægges i skabet, de vil fungere som mølmiddel. For at få en bedre effekt kan tørrede nelliker opvarmes i mikrobølgeovnen for at afgive mere aroma;
- Madmøl kan ikke tåle lugten af malurt, lavendel og rosmarin og vil flygte ud af dit køkken;
- De kan heller ikke lide lugten af vasketøjssæbe, så man kan lægge et lille stykke af den på køkkenhylderne;
- Almindelig hvidløg hjælper også med at slippe af med madmøl i korn. Det kan lægges i krukker sammen med kornprodukterne.
Om TopTen Lifehacks Channel
Kanalen blev oprettet i 2020. Mere end 1,6 tusind brugere er blevet abonnenter. Kanalen viser det bedste inden for sundhed, ernæring, vægttab og meget mere.
Hvis du opdager en fejl, skal du markere den nødvendige tekst og trykke på Ctrl+Enter for at informere redaktionen.