Planen om at reformere WHO blev overdraget til den amerikanske præsidents rådgivere før hans indsættelse.
Trump-administrationen ønsker WHO-reformer / Vi- – screenshot, REUTERS
Den amerikanske præsident Donald Trumps regering overvejer en plan for at reformere Verdenssundhedsorganisationen. Et af punkterne er udnævnelsen af en amerikaner som leder.
Det fortæller to kilder med tilknytning til planen og Trump-administrationens forslagsdokument til Reuters.
Det bemærkes, at planen om at reformere WHO blev overdraget til den amerikanske præsidents rådgivere allerede før hans indsættelse den 20. jan. Dokumentet indeholdt anbefalinger om USA’s tilbagetrækning fra organisationen samt vedtagelse af en “radikal ny tilgang” til samspillet med WHO.
Planen opfordrer bl.a. til, at der udnævnes en amerikansk embedsmand til posten som generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen, når Tedros Adhanom Ghebreyesus’ embedsperiode udløber i 2027.
Agenturet mindede om, at Trumps ordre om at trække sig ud af WHO var et af hans første politiske skridt, efter at han var tiltrådt. Det vil resultere i, at organisationen mister sin største donor i jan 2026.
Trump-administrationen har beskyldt WHO for at have håndteret COVID-19-pandemien forkert, og at organisationen er blevet uretmæssigt påvirket af andre lande, understregede agenturet. WHO afviser dog disse beskyldninger.
Trump har gentagne gange sagt, at USA ville vende tilbage til WHO, hvis der blev “ryddet op” i organisationen. Han har dog ikke forklaret, hvilke specifikke ændringer der forventes i Washington.
“Trump-administrationen vil fortsætte med at gennemgå de nuværende processer og sundhedsmyndigheder for at gennemføre de nødvendige reformer,” sagde Kush Desai, talsmand for Det Hvide Hus, til journalister.
Agenturet fortalte, at forslaget, der er udarbejdet af en ekstern politisk ekspert på anmodning af Trumps overgangshold, konkluderer, at WHO er blevet “den mest kaotiske og mindst effektive FN-enhed”. Dokumentet siger også, at WHO ikke har formået at gennemføre de reformer, der er blevet foreslået i løbet af de sidste to årtier.
Til gengæld sagde WHO’s direktør for transformation, Søren Broström, i en samtale med journalister, at organisationen under Gebreiss havde gennemført de mest grundlæggende reformer.
“Vi har reformeret os fuldstændigt, og vi ved, at vi stadig bevæger os fremad,” sagde han.
Dokumentet anbefaler også, at der udnævnes en særlig udsending i 2025, som skal rapportere til Trump-administrationen og føre tilsyn med samtaler med WHO om mulige reformer, før USA trækker sig ud af organisationen, fortæller kilder til journalister.
Agenturet tilføjede, at USA faktisk var den største økonomiske bidragyder til WHO. Washington bidrog med ca. 18 procent af den samlede finansiering hvert år, bestående af 400 millioner dollars i frivillige bidrag og 130 millioner dollars i obligatoriske bidrag.
Journalisterne mindede om, at USA allerede har afbrudt samarbejdet med WHO, herunder et forbud mod kommunikation med de amerikanske centre for sygdomskontrol og -forebyggelse. I sidste uge opfordrede 43 amerikanske lovgivere Trump til at genoverveje sin beslutning.
USA’s tilbagetrækning fra WHO – hvad man ved
Tidligere skrev Financial Times, at den amerikanske præsident Donald Trumps team ønskede at annoncere USA’s udtræden af Verdenssundhedsorganisationen ved hans indsættelse. Det bemærkes, at lederen af Det Hvide Hus i 2020 beskyldte organisationen for at være under Kinas kontrol.
Derudover antydede Trump, at USA ville vende tilbage til WHO. Han understregede, at USA finansierer WHO mere end Kina på trods af, at de har en meget mindre befolkning.