Ernæringseksperter har afsløret de kort- og langsigtede virkninger af kød på kroppen.
Rødt kød indeholder sådanne næringsstoffer / foto depositphotos.com
Hvor populære bøffer og hamburgere end er, så har rødt kød fået et dårligt ry i sundhedsverdenen. Spørg enhver læge eller ernæringsekspert om sund kost, og de vil sandsynligvis råde dig til at spise mindre rødt kød og flere fibre.
Ernæringseksperter har fortalt Parade om, hvorvidt rødt kød er sundt eller ej, og hvordan regelmæssigt indtag af det kan påvirke kroppen.
Hvilket rødt kød er sundest?
Når man skal afgøre, om rødt kød er sundt, er det vigtigt at vide præcis, hvilken type kød der er tale om. Ernæringsekspert Patricia Wheels forklarer, at rødt kød refererer til muskelkød som f.eks. oksekød, kalvekød, svinekød og lammekød.
“Selvom rødt kød har været kontroversielt i de senere år, kan det indgå i en afbalanceret kost,” siger hun.
Kød indeholder næringsstoffer som protein, jern og zink, som mange andre fødevarer mangler, siger hun.
“Rødt kød er en af de bedste kilder til hæmjern, en form for jern, der er meget biotilgængelig og let optages af kroppen. Det gør det særligt værdifuldt for mennesker med lave jernniveauer eller jernmangel,” siger ernæringsekspert Christina Illien.
Samtidig anbefaler hun, at man ikke spiser rødt kød mere end to gange om ugen.
Rødt kød – fordele og ulemper
Du føler dig måske mere energisk.
Ernæringseksperter understreger, at rødt kød har et højt proteinindhold.
“En portion på 4 ounce (ca. 114 gram, – Vi), på størrelse med en pakke kort, indeholder ca. 30 gram protein, hvilket gør det til den bedste mulighed for at opfylde dit daglige proteinbehov og støtte muskelrestitutionen efter træning uden at påvirke blodsukkerniveauet,” siger Illien. “På kort sigt vil det at spise mere protein hjælpe dig med at føle dig mere energisk, og du vil opleve færre toppe og dyk i energiniveauet, da rødt kød ikke øger blodsukkerniveauet.”
Fordøjelsen kan blive forringet
Hvis du fortsætter med at spise kød regelmæssigt, kan det ifølge ernæringseksperter føre til mave-tarmproblemer.
“Rødt kød med højt fedtindhold kan bidrage til oppustethed i maven, diarré eller forstoppelse, hvis det indtages regelmæssigt”, siger Wheels. “Den store mængde mættet fedt i rødt kød kan gøre det svært at fordøje, og det mangler også fibre, som er afgørende for en optimal fordøjelse.”
Vægtøgning
“En portion kød anses for at være 4 ounces eller en portion på størrelse med en pakke kort. Store portioner forarbejdet eller fedtholdigt kød kan være forbundet med vægtøgning,” siger Wheels.
Mens de videnskabelige beviser for sammenhængen mellem kød og vægtøgning er blandede, er kalorieindholdet i rødt kød højere end i plantebaserede proteinkilder, hvilket gør det sværere at opretholde et kalorieunderskud.
Øget risiko for hjerte-kar-sygdomme
Wheels forklarer, at det høje fedtindhold i rødt kød er forbundet med forhøjede kolesterolniveauer og blodtryk, hvilket lægger ekstra pres på hjerte-kar-systemet og kan føre til hjertesygdomme med tiden.
Risiko for at udvikle kolorektal cancer
Tyk- og endetarmskræft er den næststørste årsag til kræftdødsfald, og din risiko for at få det er større, hvis du spiser meget rødt kød – mellem 20 og 30 % ifølge videnskabelige undersøgelser.
“Forbindelser som nitrit og biprodukter fra madlavning som HCA og PAH, der findes i rødt kød, er forbundet med en øget risiko for kolorektal cancer”, siger Wheels.
Hvad man kan erstatte rødt kød med
Hvis du vil reducere mængden af rødt kød i din kost, anbefaler Illien, at du erstatter det med fede fisk som laks, makrel, sardiner, ansjoser og sild.
“Magre kilder til animalsk protein, som kylling og kalkun, er også fremragende erstatninger. Desuden vil fiberrige plantebaserede proteinkilder som linser, quinoa og bønner være med til at skabe en mere varieret, næringsrig og afbalanceret kost,” siger Illien.
Vi har tidligere skrevet, at kød øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.