Honning er ikke altid sundere end almindeligt sukker: Hvad er bedst til at “søde” uden at skade helbredet?

Nogle gange er vi ikke klar over, at vi bruger for meget sukker i løbet af dagen, men vi kan gøre noget ved det.

Er der noget, der kan erstatte sukker / af depositphotos.com

At erstatte hvidt sukker med naturlige sødemidler som honning eller ahornsirup virker som en sundere måde at slukke trangen til søde sager på. Men gør en sådan udskiftning virkelig en forskel?

Amerikanerne indtager i gennemsnit mere end 17 teskefulde tilsat sukker om dagen, hvilket er langt over de anbefalede retningslinjer på 9 teskefulde om dagen for mænd og 6 for kvinder, oplyser American Heart Association.

Naturligt sukker findes i hele frugter og mælk, mens tilsat sukker indgår i fødevarer under forarbejdning eller tilberedning, f.eks. majssirup med højt fruktoseindhold eller almindeligt sukker, skriver Verywell Health. Selvom sødemidler som honning, agave-nektar og ahornsirup er mærket som “naturlige”, betragtes de stadig som tilsat sukker, men der er stadig forskel på de to.

“Sammenlignet med almindeligt sukker er honning, ahornsirup og agave-nektar lidt bedre, fordi de har et lavere glykæmisk indeks og indeholder små mængder vitaminer og mineraler,” forklarer Frank Hu, læge og professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard’s T.H. Chan School of Public Health.

Men et overskud af tilsat sukker kan føre til de samme sundhedsproblemer, advarer eksperten.

Agave-nektar

Agavenektar markedsføres ofte som et “sundere” alternativ, fordi det er 1,5 gange sødere end almindeligt sukker, hvilket betyder, at det kan bruges i mindre mængder.

Men det er vigtigt at huske på, at agave-nektar består af 90 % fruktose – endnu mere end majssirup med højt fruktoseindhold. I modsætning til glukose forårsager fruktose ikke en stærk insulinfrigivelse eller fremmer mæthed, hvilket kan føre til overspisning.

Honning

Honning anses for at være et gavnligt flydende sødemiddel på grund af dets antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber.

En undersøgelse fra 2015 viste dog, at honning, hvidt sukker og majssirup med højt fruktoseindhold har samme effekt på blodsukkerniveauet og inflammation i kroppen.

Bør du begrænse dit sukkerindtag?

I stedet for helt at fjerne sukker fra din kost er det bedre at fokusere på sunde kilder til sukker, som f.eks. frugt, der også indeholder fibre, vitaminer og mineraler.

“Flydende sukker, som f.eks. i sodavand, fordøjes hurtigt og får blodsukkeret til at stige. Hvorimod sukker i hel frugt, som f.eks. i et æble, fordøjes og absorberes langsommere, hvilket resulterer i en mere jævn stigning i glukoseniveauet,” forklarer Frank Hu.

Kroppen får energi fra kulhydrater, som findes i fuldkornsprodukter, frugt og grøntsager.

Hvis kroppen ikke får kulhydrater, begynder den at bruge fedt og proteiner, hvilket kan være skadeligt i det lange løb.

Tidligere rapporterede Vi, hvordan sort te påvirker hjernen. Der blev nævnt 10 fordele ved drikken, som du måske ikke kendte til.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet