Hvordan sort te påvirker hjernen: 10 fordele ved drikken, som du måske ikke kendte til

Sort te forbedrer opmærksomheden, beroliger, understøtter hjertesundheden og normaliserer sukkerniveauet.

Indtagelse af tre kopper sort te dagligt øger niveauet af antioxidanter i kroppen, siger forskere / depositphotos.com

Hvis du indtager tre eller flere kopper sort te dagligt, kan du reducere risikoen for nogle kroniske sygdomme. Også denne drik som en del af en afbalanceret kost kan være en effektiv måde at forbedre det generelle helbred på, skriver Verywell Health.

Publikationen nævner flere fordele ved sort te, som bekræftes af videnskabelig forskning.

1. Te er nærende

Næringsværdien af sort te afhænger af den specifikke tetype, hvordan den er brygget, og om den er friskbrygget. Forskning viser, at en friskbrygget kop indeholder 47 mg koffein.

Den har også seks grupper af polyfenoler, planteforbindelser, der er gavnlige for helbredet. Indholdet af polyfenoler afhænger af, hvordan teen er brygget. Typisk udgør de ca. 3-10 % af stofferne i sort te.

Sort te er også rig på aminosyren L-theanin, som hjælper dig med at slappe af. En kop sort te indeholder 20 til 40 mg L-theanin. Desuden indeholder en kop af drikken 0,5 mg mangan (32 % af den daglige værdi), et vigtigt sporstof, der understøtter stofskiftet og har antioxidantegenskaber.

2. Te har antioxidantegenskaber

Antioxidanterne i sort te neutraliserer skadelige frie radikaler, når de kommer ind i kroppen. Sidstnævnte skader cellerne og bidrager til udviklingen af kroniske sygdomme.

Indtagelse af tre kopper sort te dagligt øger antioxidantniveauet i kroppen. Nogle undersøgelser viser, at kroppens antioxidantkapacitet øges inden for 30-60 minutter efter, at man har drukket en kop sort te.

3- Te forbedrer opmærksomheden og den kognitive funktion

Theaflaviner i sort te begrænser produktionen af inflammatoriske molekyler og forhindrer svækkelse og ødelæggelse af nerveceller. Nogle undersøgelser viser, at sort te forhindrer dannelsen af amyloide proteiner, som påvirker den kognitive funktion og bidrager til kognitiv tilbagegang.

En anden undersøgelse viste, at regelmæssig indtagelse af te reducerede risikoen for demens med 29 %. Forskerne skelnede dog ikke mellem forskellige typer te. Yderligere undersøgelser har vist en lavere risiko for kognitiv svækkelse på grund af teforbrug, især blandt kvinder.

4. Te hjælper på fordøjelsen

De sundhedsmæssige fordele ved sort te er relateret til dens evne til at interagere med tarmmikrobiomet under stofskiftet. Sort te fremmer potentielt koloniseringen af gavnlige bakterier og undertrykker væksten af skadelige.

Denne drik er også et antimikrobielt middel, og den kan faktisk forebygge diarré. Det bemærkes dog, at der er behov for mere forskning for at forstå dens virkning på tarmmikrobiomet og dens rolle i forebyggelse og helbredelse af diarré.

5. Te kan hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet

Polyfenolerne i sort te kan hjælpe med at sænke blodsukkeret. En undersøgelse fandt en potentiel sammenhæng mellem regelmæssigt forbrug af mindst en kop sort te dagligt og en reduceret risiko for at udvikle type 2-diabetes.

En anden undersøgelse viste, at det at drikke sort te efter et sukkerrigt måltid minimerede yderligere stigninger i blodsukkerniveauet hos raske mennesker og mennesker med prædiabetes.

6. Te kan være godt for dit hjerte

Indtagelse af sort te kan beskytte mod hjertesygdomme. Denne drik påvirker kolesterolniveauet og blodtrykket, som er vigtige for hjertesundheden. Flavonoider i te forbedrer blodcirkulationen, hvilket muligvis reducerer risikoen for hjertesygdomme, siger forskere.

En undersøgelse viste en tendens til lavere blodtryk med tre kopper sort te dagligt i mindst seks måneder. En anden fandt en reduktion i blodtrykket med kun to kopper te dagligt, men undersøgelsen adskilte ikke sort og grøn te.

Artiklen kommer med en advarsel: Koffeinen i sort te kan stadig have en negativ effekt på blodtrykket på trods af flavonoidernes gavnlige virkning.

7. Te kan hjælpe med at bekæmpe plak på tænderne

Karies skyldes ophobning af plak på tænderne. Plakken dannes af spyt og bakterier og nedbryder tandemaljen. Theaflaviner i sort te har antibakterielle egenskaber, der beskadiger bakteriernes cellemembraner.

Foreløbige undersøgelser på rotter viser, at sort te reducerer udviklingen af huller i tænderne. Det bemærkes dog, at undersøgelser på mennesker er mindre overbevisende.

8. Te kan reducere stress

L-theanin er en naturlig forbindelse, der findes i sort te, og som kan forbedre opmærksomheden og reducere stress. Hos raske voksne forbedrer indtagelse af 200 mg L-theanin dagligt, som findes i otte kopper sort te, i fire uger stressrelaterede symptomer som angst og søvn.

Det er nok svært at indtage 200 mg L-theanin fra sort te, men L-theanin i sort te kan have en beroligende effekt, forsikrer forskerne.

Nogle undersøgelser tyder på, at indtagelse af koffein og L-theanin, som findes i sort te, kan føre til bedre mental årvågenhed og en følelse af ro. Normalt har koffein og L-theanin modsatte virkninger, men når de indtages sammen, især i perioder med stress, kan de to stoffer modvirke hinanden.

9. Te har anti-inflammatoriske virkninger

Regelmæssigt forbrug af sort te reducerer markører for celleskader og inflammation. Især er teforbrug forbundet med reducerede niveauer af C-reaktivt protein, en markør for inflammation, siger forskerne.

10. Te forbedrer hudens sundhed

Aldring og miljøfaktorer – sollys, forurenet luft – påvirker hudens sundhed negativt. Polyfenolerne i sort te indeholder antioxidantegenskaber, som reducerer hudskader og inflammation.

Dyreforsøg viser de potentielle antirynkeeffekter af sort te-ekstrakt, når det påføres direkte på huden. Sort te-ekstrakt reducerede hudskader og forbedrede antirynkeprocesser hos mus, der blev udsat for ultraviolet stråling.

Hvad angår mennesker, er der stadig brug for mere forskning, hedder det i publikationen.

Tidligere har Vi fortalt, hvorfor kaffe bør erstattes af grøn te. Det viser sig, at de, der drikker grøn te i stedet for kaffe, har en lavere risiko for demens. En nylig japansk undersøgelse viste, at ældre mennesker, der regelmæssigt drikker denne drik, har færre demensrelaterede læsioner i hjernens hvide substans.

Det bemærkes, at selv om kaffe har antiinflammatoriske virkninger, har den ikke de samme positive virkninger som grøn te på lang sigt. I modsætning til kaffe indeholder grøn te en ingrediens, der forbedrer dens helbredende egenskaber – antioxidanter kaldet catechiner, hvoraf 80 procent er af en særlig gavnlig type – epigallocatechingallat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet