Se og lugt: Sådan vælger du kirsebær uden at blive forgiftet

Hvilke kirsebær er bedst – gule eller røde, og hvad skal du være opmærksom på, når du køber for at vælge et godt bær.

Sådan vælger du kirsebær / depositphotos.com

Kirsebærsæsonen er ventet med spænding af både børn og voksne. Dette bær er ikke kun lækkert, men også meget nyttigt – men kun frisk og dyrket uden “kemi”. Hvordan man vælger de rigtige kirsebær, når man køber, hvad man skal være opmærksom på, om det er nødvendigt at smage på det, og hvilket bær der er bedre at afvise – det fortæller vi dig i materialet.

Hvad er de mest lækre kirsebær

De lækreste kirsebær er friske og naturlige. Når du skal vælge, er der et par ting, du skal overveje.

Sådan vælger du kirsebær korrekt:

  • Se på skindet

Den skal være skinnende og fri for pletter. Hvis der er rådne områder, er bærret sandsynligvis blevet plukket for længe siden og er ikke friskt. Hvis skindet er kedeligt og blødt, er kirsebærret overmodent og er også plukket for længe siden.

  • Lugt til bærret

Kirsebær skal have en behagelig aroma uden lugt af råd eller gæring – hvis de har det, er bærret begyndt at blive fordærvet.

  • Vær opmærksom på stilken

Det er godt, hvis kirsebærret har en “hale” – jo grønnere den er, jo friskere er bærret. Hvis “halen” er vissen, er kirsebærret plukket for længe siden.

Ikke særlig godt, hvis hele bærret er uden stilk – det kan allerede have “samlet” bakterier op på det sted, hvor det er løsnet.

  • Se på skeen nær stilken.

Der, hvor stilken sidder fast på bærret, er der en ske – se efter en hvidlig belægning. Den sidder tilbage, efter at bærret for relativt nylig er blevet behandlet med giftige kemikalier. Hvis du smager på sådanne kirsebær, vil der være en ubehagelig prikken i munden. Dette er et klart tegn på “kemi”, sådan et bær kan være forgiftet.

Hvilke kirsebær er bedst – gule eller røde

Kirsebær er ikke kun lækre, men også meget nyttige:

  • indeholder meget C-vitamin – 100 g bær indeholder ca. 20 % af det daglige behov;
  • styrker immunforsvaret på grund af indholdet af magnesium, mangan, jern, kobber, kalium og calcium;
  • indeholder meget kalium, så det er nyttigt ved højt blodtryk og højt kolesteroltal;
  • hjælper mod anæmi;
  • godt for synet.

Og for alle kirsebær vil ikke skade figuren – i 100 g kun 50-56 kcal.

Læs også her:

Samtidig anbefales det, at hvide kirsebærsorter indtages af børn og voksne, der er tilbøjelige til at få allergi.

Hvad er det sødeste kirsebær? Bærrets sødme afhænger også af sorten, men mørke sorter er ofte sødere end hvide – her vælger alle, hvad de bedst kan lide. Det er dog stadig ikke tilrådeligt at smage på kirsebær, når man køber dem på markedet – de skal vaskes på forhånd.

Tidligere fortalte vi, hvor orme i kirsebær kommer fra, og hvordan man slipper af med dem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet