Et pocheret æg betragtes næsten som en kulinarisk bedrift, men det er nogle gange endnu nemmere at tilberede en sådan ret end almindelig morgenmad. Se her, hvordan du sparer tid i køkkenet, når du laver denne franske delikatesse.
Sådan koger du et pocheret æg – nyttige tips på Vi / foto af depositphotos.com
Pashot æg er ikke sådan en ekstraordinær ret. Hvis du vil, er det endnu nemmere at tilberede det end de sædvanlige røræg med stegte grøntsager. Vi har samlet hemmelighederne om, hvordan man tilbereder et pocheret æg, så du kan overraske dine kære.
Før du laver et pocheret æg, skal du sørge for, at alle ingredienserne er på plads, da selve tilberedningsprocessen tager et par minutter, og hvis du distraherer din opmærksomhed med at lede efter de rigtige produkter, kan det ødelægge selve retten.
Vi har tidligere skrevet om, hvordan man tilbereder hårdkogte, blødkogte og pocherede æg.
Sådan koger du et pocheret æg – kokketricks
Opskriften på disse æg er ganske enkel – i modsætning til andre populære æggeretter tilberedes et pocheret æg uden skal. Her er et par hemmeligheder om, hvordan man laver et pocheret æg:
- Du må under ingen omstændigheder salte vandet. Selv om mange opskrifter angiver salt, opfordrer erfarne kokke dig til ikke at salte vandet. Ellers risikerer du at få “klude” ud af ægget. Det er bedre at hælde selve ægget gennem en “tragt” – det er nemt at hvirvle det rundt med et piskeris (æggehviden vil så omslutte blommen jævnt).
- Varm ikke vandet for meget op – kogende vand vil skade din æggeblomme.
- Vær opmærksom på timingen. Hvor længe man skal koge et pocheret æg, afhænger af, hvilken konsistens man forventer af blommen: 3 minutter for en geléagtig blomme, fra 5 minutter for en fastere blomme. For at undgå, at retten bliver til mos, skal du prikke i et pocheret æg og koge det i 10 sekunder, før du slår det ud i vandet.
- Frys æggene ned. Når de er frosne, har blommen bedre mulighed for at “sætte sig” hurtigt, når den kommer i kontakt med kogende vand. Du kan også fryse ægget ned om aftenen og fortsætte tilberedningen om morgenen. Det gør du ved at sende ægget i 20 sekunder i opvarmet vand og derefter hurtigt overføre det til koldt vand med is og lade det stå i køleskabet natten over. Om morgenen koger du det i bare 30 sekunder.
I alt tager enhver procedure med et pocheret æg ikke mere end 5 minutter – husk det, når du vælger, hvad du skal lave, så du ikke spilder en masse tid.
Sådan laver du et pocheret æg i ovnen eller multicookeren
Du kan tilberede et pocheret æg i mikrobølgeovnen, men den mest populære metode er nok pocheret æg i en pose – i dette tilfælde smider du blot det allerede knækkede æg i posen ned i kogende vand.
Der er også andre måder at gøre den franske delikatesse lettere at tilberede, f.eks. et pocheret æg i ovnen eller, hvis man er på slankekur, et pocheret æg i en multicooker.
Det skal du bruge:
- æg – 1 stk;
- vand – 1 liter;
- baguette (croutoner), persille – til pynt;
- salt – efter smag;
- vegetabilsk olie – 1 tsk.
Til opskriften i multivarket skal du, udover alt andet, bruge muffinsforme. Smør dem med smeltet smør, og læg forsigtigt æggemassen i, og salt den. Fyld multikogeren med vand, og kog det hele i tilstanden “dampkogning” i cirka to minutter under låg og to minutter – uden. Servér forretten med baguette, sort peber og persille.
Den skal tilberedes lidt anderledes i ovnen. Brug alle de samme muffinsforme, så dine æg ikke “går i stykker” under tilberedningen. Hæld en spiseskefuld vand i hvert rum, salt og peber. Bag ved 200°C i 12-15 minutter (du kan nøjes med mindre, hvis du vil have en “vandet” æggeblomme). Pynt til sidst med krydderurter, og server med baguette eller croutoner.