Det er ikke så svært at tilberede velsmagende corned beef derhjemme.
Saltning af kød kan gøres derhjemme / foto depositphotos.com
Fra tid til anden spekulerer mange mennesker på, hvordan man salter kød for at holde det i lang tid.
For at salte kød til vinteren kan du bruge den tørre metode. Lad os se på, hvordan man tilbereder corned beef derhjemme.
Sådan salter du kød på en tør måde
Denne metode til at salte kød til langtidsopbevaring er ret almindelig, og den bruges også ofte før røgning. Den er også god til spæk og fedt kød. Generelt er det nemt at salte kød som svinefedt, men der er en række forskelle.
Før du salter kød med tørsaltning, skal det vaskes og skæres i nogenlunde lige store stykker, så det er jævnt gennemblødt. Læg det derefter i en beholder, hvor det modnes, og drys det rigeligt med salt, eller endnu bedre gnid hvert stykke separat. Generelt skal du bruge 70-80 gram salt pr. 1 kg kød til saltning. Jo tættere kødet er foldet, jo bedre bliver corned beef’en, så du kan lægge lidt vægt ovenpå. Opbevar kødet i salt i cirka en måned på et koldt sted, hvor temperaturen ikke er højere end 4 grader Celsius.
Kød skal opbevares på et koldt sted, når det syltes / foto depositphotos.com
En anden variant af tilberedning af corned beef involverer en blanding til saltning, som, når den beregnes pr. 1 kg kød, vil omfatte: 70 gram salt, 1 gram sukker og 1 gram fødevarenitrat. Kødet skal gnides med den tilberedte blanding. Hvis kødet indeholder knogler, skal det skæres op og saltes i stykkerne, så det bliver jævnt gennemvædet med salt.
Derefter lægges kødet i en beholder, det er bedre at bruge en træbeholder, og mellem stykkerne spredes et laurbærblad, hvidløg, peber i form af ærter, stykker af tre af hver pr. kilo kød. Dæk corned beef’en med noget fladt, f.eks. et bræt, og tryk den ned med en vægt.
Kødet skal opbevares koldt, og hver tredje dag skal det vendes og gnides med salt, der er smuldret ned i bunden af beholderen. Tre uger er tilstrækkeligt til, at svinekødet modnes.
Hvor længe skal kød trække i salt?
Før du bruger færdigt corned beef, skal det lægges i blød fra salt i vand i en dag, og først derefter kan du tilberede forskellige retter. Til dette formål skal der bruges 2 liter vand pr. 1 kg kød. Vandet skal skiftes flere gange: efter en time, efter to, så efter tre, seks og 12 timer. På den måde reduceres saltkoncentrationen i kødet flere gange.
Sådan salter du oksekød
Til at sylte sådant kød kan du f.eks. bruge et stykke okseinderlår. Før saltning renses kødet for film, så det ikke forstyrrer imprægneringen af salt og krydderier. Salt er bedre at bruge en fin slibning og gnide kødet grundigt. Derefter skal det lægges i en lufttæt beholder eller pose og lægges i køleskabet i en uge. Der skal bruges ca. 50 gram salt til 1 kg kød, jo mere – jo hurtigere går saltningen. Det er værd at bemærke, at et stykke, der vejer 1 kg, skal opbevares i køleskabet længere – 14-20 dage. Efter 7-9 dage skal kødet tages ud af posen og stå i køleskabet i et par dage for at tørre ud uden at dække det til, men nogle gange skal det vendes. Syltet kød kan opbevares i højst 60 dage.
Salt til 1 kg kød til saltning af oksekød kræver ca. 50 gram / foto depositphotos.com
Sådan saltes kød på den kasakhiske måde
Hestekød anses for at være kasakhernes yndlingskød. Du kan også salte hestekød ved tørsaltning, det er bedre at bruge kød fra heste, der ikke er ældre end tre år, så er det ikke for hårdt.
Hvis du vil salte hestekød til tørring, skal du for 100 kg produkt blande tre kilo salt, et kilo knust hvidløg og 100 gram stødt sort peber. Den resulterende blanding gnides på det udskårne kød, lægges i en beholder til saltning og opbevares ved stuetemperatur på 18-22 grader i 8-10 timer. Derefter hænges kødet i skyggen på et træk, hvor det tørrer i halvanden eller to uger. Kød, der er saltet på denne måde, skal opbevares i fryseren.