Find ud af, om du kan sætte knive i opvaskemaskinen, og hvilke fødevarer du ikke bør skære med dem – læs mere i Vi-artiklen.
Knivblad ruster – hvad skal man gøre / depositphotos.com
Intet kan vare evigt, heller ikke superdyre køkkenknive. På grund af forkert brug mister enhver husmors praktiske assistent ikke kun sit attraktive udseende, men også sin ydeevne – den ruster eller bliver sløv. Vi fortæller dig, om knive bliver sløve af varmt vand, og hvordan du forlænger deres levetid mest muligt.
Tidligere talte vi om, hvordan man sliber en kniv uden en slibemaskine derhjemme.
Hvorfor et knivblad ruster, eller spidsen bliver sløv – årsager og løsninger
Selv om en skarp kniv ser ret robust ud, når du køber den, er det stadig en skrøbelig genstand, som skal håndteres forsigtigt. Vi har samlet de vigtigste anbefalinger, der kan hjælpe dig med at holde dine knive i perfekt stand.
Efterlad ikke knive i vasken
Det første punkt – svaret på spørgsmålet om, hvorfor man ikke kan vaske en kniv. Eller rettere, det kan man godt, men med det samme – det er strengt forbudt at lægge dem i blød eller smide dem i vasken, også selvom der sidder mad fast på knivene. Hele pointen er, at der dannes rustpletter på knive af rustfrit stål efter et langt ophold i vand. Derfor anbefaler erfarne kokke, at man vasker dem med det samme, især hvis man skærer i noget surt – syrer giver også pletter.
Sæt dem ikke i opvaskemaskinen – vask dem i hånden
Kan knive vaskes i opvaskemaskinen – nej. Absolut ikke. Hvis du sætter opvaskemaskinen på en lang cyklus og sætter en kniv ind, vil teknikken deformere bladet. Et knivblad i rustfrit stål vil blive sløvt mod mekaniske dele, og et keramisk produkt kan blive helt ødelagt.
Det er derfor, du skal rengøre dine knive i hånden under en stråle varmt vand med en blød svamp og lidt rengøringsmiddel. Brug ikke slibende rengøringsmidler, heller ikke bagepulver, da de hurtigt kan ridse bladet.
Skær ikke med en kniv, hvad du ikke kan skære med en kniv
Hvis du spekulerer på, hvad der sløver en kniv mest, svarer Vi – knogler. Fjerkræ, fisk og andre dyr, du vil skære op, skal være uden ben. Hvis du jævnligt forsøger at skære i knogler eller sener med en kniv, kan du være sikker på, at den snart bliver sløv. Af samme grund er det bedst ikke at bruge en kniv til at skære i frosne kødstykker eller kyllingeskafter – enten bliver kniven sløv, eller også brækker et stykke af, hvilket i begge tilfælde er farligt.
Brug den rigtige skæreteknik
For det første skal du huske, at en kniv bliver hurtigere sløv, hvis det føles, som om du hakker maden med den. Den ideelle skæreteknik er, at kniven glider hen over maden. Du må aldrig trække kniven væk fra skærebrættet – det er bedre at løfte den lidt og placere maden under bladet.
For det andet er det bedre kun at bruge skærebrætter af træ eller plast. På trods af at keramik- og glasbrætter ser fine ud i køkkenindretningen, sløver de knivene meget.
Overhold reglerne for opbevaring og pleje af knive
Knive skal opbevares adskilt fra gafler og skeer – hvis man ignorerer denne regel, får man ridser i bladet. Hvis det ikke er muligt at have en separat beholder til knive, skal du bruge specielle dæksler eller skillevægge i bestikbakken.
Det er optimalt at slibe knive en eller to gange om året – ikke oftere. Resten af tiden skal bladet kun slibes let, da en helt sløv kniv er lettere at skære sig på end at skære i maden. Korrekt pleje og omhyggelig holdning til knive er en garanti for, at de vil tjene dig i mange år.