Hvorfor du har lyst til at græde, når du skærer løg, og hvordan du slipper af med disse fornemmelser – find ud af det i materialet Vi.
Tårer fra løg – hvad skal man gøre / depositphotos.com
Friske løg er et lumsk produkt, som får mange værtinder til at græde, mens de skærer dem. Det sker, fordi når du skærer et løg, starter du en hel række kemiske reaktioner. Resultatet er, at der frigøres gas, den fordamper, når dine slimhinder og bliver til syre, som irriterer øjets membran.
Vi fortæller dig, hvad du skal gøre for at undgå, at løgene svier i øjnene.
Hvad skal du gøre, hvis dine øjne svier meget på grund af løg – effektive tips
For ikke at fælde tårer og gnide dig i øjnene, mens du koger friske løg og forsøger at slippe af med svien, giver Vi nogle folkelige anbefalinger:
- Tænd et bål – En brændende brænder eller et bål skaber en flamme, som reducerer koncentrationen af stoffer, der irriterer dine slimhinder;
- hæld koldt vand over – Tag en dyb skål, dyp løgene i isvand og hak dem lige der;
- Mikrobølgeovn – Sæt løgene i ovnen i 25-30 sekunder, så falder koncentrationen af tårefremkaldende stoffer i løgene;
- Frys løg – Læg løget i fryseren i 10-15 minutter, og skær det derefter hurtigt i skiver, før det når at blive varmt;
- tyggegummi – Når du tygger mentol- eller andet tyggegummi, ånder du ud gennem munden, så de tårefremkaldende stoffer har svært ved at nå frem til dine slimhinder;
- Hæld kogende vand – Stil et glas kogende vand ved siden af dig, så vil dampen reducere koncentrationen af irriterende stoffer i luften;
- Læg løg i blød – lad grøntsagen ligge i koldt vand i 5-10 minutter, denne metode vil hjælpe med at “vaske” irritanter ud af den.
Der er en anden interessant mulighed – tag svømmebriller på og skær grøntsagen i dem. Det kan selvfølgelig virke mærkeligt, men det er effektivt – du beskytter simpelthen dine øjne mod løgdampene.