Kun de bedste værtinder ved dette: Hvad gør man, hvis gærdej ikke hæver?

Vi fortæller dig, hvorfor gærdej ikke hæver, og hvordan du løser sitionen.

Sådan hæver du gærdej – tips / depositphotos.com

Hjemmebag kan ikke sammenlignes med butiksbagværk – det er altid mere velsmagende, af høj kvalitet og nærende. Men nogle gange er der et problem, når man arbejder med gær – gærdejen hæver ikke – hvad man skal gøre i dette tilfælde, ved kun få mennesker.

Hvorfor gærdej ikke hæver – de vigtigste årsager

Hvis gærdejen pludselig ikke hæver, og du er bange for, at drømmebrødet ikke bliver til noget, er det værd at sikre sig, at du gør alt korrekt. Der er regler, som ikke må brydes, ellers ender du med en flad pandekage i stedet for en luftig bolle.

Det er vigtigt at holde øje med holdbarheden af dette produkt og overholde betingelserne for opbevaring. Husk, at en åben pakke tørgær kan opbevares ved en temperatur på +3 til +5° C i op til 7 dage, og levende gær i op til 12 dage og ikke mere end 24 timer i varmen. Hvis du har brugt udløbet gær, vil æltningen ikke fungere – du bliver nødt til at hælde alt ud og gøre det hele om igen.

For at bagningen skal blive præcis, som du har planlagt, skal du kun bruge hvedemel – det egner sig bedre til gær end andre. For det første skal melet opbevares i et rum, før det tilsættes gæren, så produktet har den rette temperatur. For det andet skal du sørge for at sigte melet, så dejen bliver luftig.

  • Smør

Det er vigtigt at tage det ud af køleskabet før brug – koldt smør vil “trykke” på dejen, og den vil ikke hæve. Hvis opskriften kræver, at produktet skal smeltes, skal du sørge for at køle det ned efter denne procedure.

De færreste husmødre ved, at hvis man overdriver med sukker, hæver oparaen ikke. Den optimale andel er 5 % sukker pr. samlet masse dej. For meget af det søde produkt vil forhindre oparaen i at hæve.

Det er vigtigt at tilsætte denne komponent til allersidst – i modsætning til sukker neutraliserer salt gærens arbejde, så hvis du bryder reglen og salter dejen midt i processen, vil den sandsynligvis “falde”.

Nyttigt tip: Glem ikke, at hævningen (den periode, hvor dejen er varm og “hviler”) er meget vigtig – hvis den ikke er lang nok, vil du ikke se en oppustet oparah, og derfor er det vigtigt at tage sig god tid og lade dejen hæve ordentligt.

Sådan hæver du gærdej efter køleskabet – instruktioner

Hvis du er sikker på, at du har fulgt alle anbefalingerne, og dejen stadig ikke hæver, kan du forsøge at genoplive den. Erfarne værtinder har delt deres råd om, hvordan man hæver gærdej i ovnen.

Du skal bruge Forvarm ovnen til 40-50 grader, og sæt skålen med opahen ind i den. Sæt en bakke med vand i den nederste sektion, og luk døren. Det vil skabe en badeeffekt i ovnen, og dejen vil hæve hurtigt.

Tjek en anden mulighed, hvordan man hæver gærdej uden at bruge ovnen:

  • Hæld kogende vand i gryden;
  • dæk med et håndklæde;
  • placer skålen med dejen på;
  • pak det ind i et håndklæde.

Dette vandbad vil hjælpe med at regulere fugtighedsniveauet, hvilket vil have en positiv effekt på gæren – den vil begynde at blive aktiveret, og dejen vil hæve. Du kan også bare pakke beholderen med opara ind i et håndklæde og stille den på komfuret ved siden af en tændt brænder, men i så fald skal du vente lidt længere, men du vil stadig få den ønskede effekt.

Du er måske også interesseret i nyheden:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet