Hvad der skal gøres for at få grønne tomater til at blive røde, og hvorfor det er bedre ikke at lade dem blive på buskene – lær i materialet fra Vi.
Sådan fremskynder du modningen af plukkede grønne tomater / depositphotos.com
Nogle gange står dacha-avlere og gartnere over for et problem – en imponerende del af tomatafgrøden forbliver grøn. Hvis vejret begynder at skifte i august-september, og det bliver koldt, bør man ikke lade de grønne tomater blive på buskene – de kan blive ødelagt af phytophthora.
Vi fortæller dig, hvorfor grønne tomater ikke bliver røde, og hvad du skal gøre i sådan et tilfælde.
Høst og modning af tomater – ncer af gartneri
Alle tomatsorter er inddelt i tre typer alt efter modningsstadiet:
- grøn;
- blancheret;
- lyserød eller rød.
Nogle mennesker tror, at man ikke kan plukke grønne tomater, men det er ikke sandt. Hvis du ser, at de har nået den rigtige størrelse, men at deres farve ikke har ændret sig, kan du roligt tage dem op af bedet og sende dem til modning. Desuden er det bedre at lade små eksemplarer blive på buskene – under andre forhold vil de ikke udvikle sig.
VIGTIGT: inficerede og beskadigede tomater skal destrueres med det samme, de skal ikke have en chance til.
Husk også, at hele tomathøsten skal høstes, inden lufttemperaturen falder til under 5°C om natten. Hvis tomaterne fryser, kan de ikke opbevares godt, og der er stor sandsynlighed for, at de får en eller anden form for infektion.
Hvor skal man lægge grønne tomater til modning?
Erfarne gartnere siger, at der kun er tre effektive metoder til at fremskynde modningsprocessen for grønne tomater.
Traditionel
Du skal finde et rum, der er godt ventileret, og hvor temperaturen ligger mellem 20-25 °C. Læg tomaterne i flere lag (på hylder, i kurve eller kasser), og lad dem stå der i et par dage. Tjek tomaterne en gang om ugen – fjern de modne, og kassér de ødelagte.
Nyttigt Lifehack: Hvis du vil have dine tomater til at modne hurtigt, skal du hæve temperaturen til 28 °C, sætte et skarpt lys i rummet og lægge nogle røde tomater eller modne æbler mellem de grønne tomater.
Lagdelt
Ved hjælp af denne metode tager dacha-dyrkere en dyb kurv eller kasse og lægger grønne tomater i bunden og overlapper dem med tørt papir. Derefter dækkes de løst med et låg og opbevares ved en temperatur på 12-15 °C og en luftfugtighed på 80-85 % i en måned.
Busk
Den tredje mulighed, som er lige så pålidelig som de to første, er at grave tomatbuskene op sammen med roden, ryste jorden af og hænge dem op i et tørt rum. Rummet skal være godt ventileret. Det er vigtigt at hænge buskene med rødderne op, så de ikke rører hinanden, ellers vil der ikke være god ventilation mellem dem. Takket være denne metode bliver frugterne som regel ikke kun hurtigt røde, men bliver også mærkbart større.