Farligt giftige: hvilke kartofler du aldrig bør spise

Find ud af i vores artikel, hvilke rodfrugter der skal smides væk med det samme for ikke at skade dig selv.

Spirede kartofler er farlige for helbredet / REUTERS illustration

Spirede kartofler kan være meget farlige for dit helbred. Faktum er, at sådanne rodfrugter ophober en masse solanin. Det er et giftigt stof, som kan forårsage forgiftning.

Tidligere skrev Vi, hvordan man hurtigt skræller kartofler og gør denne aktivitet til en ren fornøjelse.

Er det muligt at spise spirede kartofler – anbefalinger

Udseendet af spirer på kartofler på grund af langvarig og forkert opbevaring af grøntsagen er desværre ikke mindeligt. Desværre skal nogle af disse rodfrugter kasseres med det samme, mens andre skal bruges med den største forsigtighed.

Grønne spirede kartofler bør heller ikke bruges til mad. De er særligt farlige for helbredet og kan fremkalde alvorlige forgiftninger.

Hvad angår resten af frugten med spirer, ophobes den største mængde giftigt solanin i skrællen og i de såkaldte “øjne”. I dette tilfælde skal kartofler skrælles omhyggeligt og koges, idet man nøje følger anbefalingerne.

Læs også her:

Også eksperter svarer utvetydigt på spørgsmålet om, hvorvidt man kan spise gamle, bløde kartofler. Ifølge dem har rodfrugter, der allerede er skrumpet, mistet alle deres nyttige stoffer, og det er bedre at sende dem i skraldespanden også.

Sådan tilbereder du spirede kartofler – vigtige tips

Som vi allerede har advaret om, er det nødvendigt at rengøre dem grundigt, før du bruger spirede kartofler til madlavning. “Øjnene” og skindet skal fjernes helt, kartoflerne skal vaskes godt og først derefter koges.

Det er vigtigt at huske anbefalingerne om, hvordan man tilbereder spirede kartofler / foto depositphotos.comDet er vigtigt at huske anbefalingerne om, hvordan man tilbereder spirede kartofler / foto depositphotos.com

For at få en større garanti for at slippe af med solanin, når man skræller rodfrugter fra skrællen, er det bedre at fjerne et tykt lag.

Derudover findes der en række produkter, som hjælper med at neutralisere den solanin, der er tilbage i grøntsagen. De bør tilsættes til retter. Det kan være hvidløg, kål, creme fraiche, rødbeder samt krydderier og krydderurter.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet