Luftig og uden klumper: Sådan laver du perfekt kartoffelmos

Hvis du gør alt rigtigt, bliver kartoffelmosen smuk, tyk og vigtigst af alt – utrolig velsmagende.

Kartoffelmosen bliver perfekt, hvis du følger nogle få anbefalinger / foto depositphotos.com

Hvis du vil vide, hvordan du laver kartoffelmos uden klumper, så tag dig god tid. Nøglen til en lækker ret vil være præcis de kartofler, du bruger. Ja, en rodfrugt er ikke det samme som en rodfrugt: en stivelsesholdig sort, som f.eks. blåøjede kartofler, er ideel til madlavning.

Vi har tidligere skrevet om, hvordan man laver kartoffelmos uden en kartoffelmoser.

Når du finder de rigtige kartofler, skal du starte med det mest basale – skræl dem og send dem i gryden, og følg så bare nøje anbefalingerne for tilberedning af retten.

Sådan laver du kartoffelmos ordentligt – en kulinarisk hemmelighed

For at tilberede denne velkendte ret skal du bruge følgende ingredienser:

  • salt;
  • laurbærblad;
  • pære;
  • smør;
  • mælk;
  • æg.

Fyld de skrællede kartofler, så der er lidt mere vand i gryden end selve rodfrugten. Tag derefter en skefuld salt, og opløs dette konserveringsmiddel i vandet. Kom et skrællet og let skåret løg og et laurbærblad i.

Kog først kartoflerne ved middel varme. Når vandet koger, skrues der ned for varmen. Efter 15 minutters kogning tages laurbærbladet ud.

Hvis du ikke ved, hvor længe du skal koge kartofler til kartoffelmos, skal du bare stikke i dem med en kniv – når bladet let kommer ind i rodfrugten, betyder det, at den allerede er klar. Normalt koges “blåøjede” til beredskab i ca. 30 minutter.

Sådan laver du kartoffelmos uden klumper – et lifehack

Når kartoflerne er kogt, skal du ikke hælde alt vandet fra. Der skal være lidt væske tilbage i bunden af gryden – ca. en halv fingers højde. Kom derefter smørret i skålen, hæld den varme mælk i, og ælt det hele sammen. Først derefter kan du piske de kogte kartofler i rå æg ved stuetemperatur og hurtigt røre det ind.

Det er derfor, man tilsætter et æg til kartoffelmos – takket være det kan mosen blive lidt tykkere, den bliver meget mør, og farven forbliver gullig og bliver ikke grå.

Når du tilsætter alle ingredienserne, er det værd at ty til et trick, og så vil din ret helt sikkert være luftig – pisk puréen med et piskeris! Efter denne procedure bør der ikke være nogen klumper tilbage.

Hvis retten pludselig blev for flydende, kan du se her, hvordan du får mosen til at blive tykkere:

  • Pisk et råt æg i ved stuetemperatur;
  • tilsæt lidt stivelse;
  • gnid lidt ost ind;
  • kog et par kartofler separat og tilsæt dem til kartoffelmosen;
  • Lad mosen stå (gryden skal være dækket), så kan den blive tykkere.

En anden mulighed er at koge kartoflerne ved meget svag varme under konstant omrøring – dette trick vil hjælpe tilbehøret med at blive tykkere.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet