Hvis din kødhakker ikke hakker kødet godt, er det tid til at tage sig af den.
Du kan hurtigt og nemt slibe kødhakkerknive / depositphotos.com
Husmødre, der bruger en kødhakker flere gange om ugen, bør overvåge knivenes tilstand – med en sådan hyppighed skal de slibes ca. en gang hvert halve år. Vi fortæller dig, hvordan du sliber kødkværnens knive på få minutter.
Sådan forstår du, at det er tid til at slibe kødkværnens knive
Enhver kvinde vil gætte, at knivene på enheden til slibning af kød er ophørt med at udføre deres funktion kvalitativt. Dette vil blive indikeret af den dårlige kvalitet af formaling af stykkerne af slagtekroppen til hakket kød – de forbliver øverst i kødkværnens åbning og falder ikke ind. Hvis du skal anstrenge dig for at putte fjerkræ eller kød i kværnen, er det tid til at skærpe knivene.
Ejere af elektriske kødhakkere hører nogle gange en knirkende lyd, når de tænder for kværnen i tomgang. Det er også et tegn på sløve knive – skarpe knive giver slet ingen lyd fra sig. Både mere moderne og mekaniske modeller har en funktion til at skille kødhakkeren ad og inspicere knivene visuelt. Hvis de er blevet mere afrundede i stedet for skarpe, er de helt sikkert sløve.
Sådan sliber du knive på en kødhakker med papir
Du kan slibe knive til en kødhakker uden hjælp fra en mand, men selv. Du har ikke brug for hverken en slibesten, en slibemaskine eller andre komplekse apparater. Almindeligt sandpapir og 9% eddike er tilstrækkeligt.
Før du sliber knive til en kødkværn, skal du fra aftenen lægge nettet fra teknikken i en unødvendig plastbeholder, hælde eddike, så det dækker delen helt, og lade det stå natten over. Om morgenen skylles nettet under vandhanen, og rustrester fjernes med en børste.
Køb 3-5 ark sandpapir med kornstørrelse 100 til 200, mens du er i butikken, og fyld en skål med vand, når du kommer hjem. Det er alt, hvad du behøver for at få dine knive til at blive skarpe og effektive igen.
Vejledningen til slibning af kødkværnknive er som følger:
- Tag et ark sandpapir, hvor kornet er større end de andre (det er markeret med tal tættest på nul, for eksempel kan det være 120 korn);
- sæt arket fast på en flad og plan overflade (et bord eller et stykke spånplade);
- Tag en kniv, og begynd at slibe forsiden af bladet mod papiret.
Knivens “bagside” skal ikke slibes, og du har kun brug for skarphed på den ene side. Kør kniven hen over sandpapiret et par gange, og skift derefter papir – køb et ark med en anden tæthed, hvor tallene er længere væk fra nul, f.eks. korn 180. På den måde kan du bruge alle arkene med kornstørrelse 100 til 200 til at slibe dine knive først og derefter polere dem.
Til sidst vil du se, at knivene ikke kun er blevet skarpere, men også har fået en karakteristisk glans af skarpt stål. Med det samme sandpapir kan du i øvrigt rengøre gitteret, hvis der sidder ruststykker på det, som ikke er opløst af eddike. For en sikkerheds skyld kan du samle kødhakkeren og køre et stykke svinefedt eller kød igennem den for at være sikker på resultatet af dens arbejde.