Der er en opfattelse af, at den matte og den blanke side af folie har forskellige egenskaber.
Hvilken side af folien skal kyllingen bages på / foto depositphotos.com
På kulinariske fora kan man ofte møde spørgsmål om, hvilken side af folien der skal dække bagepladen, eller hvilken side man skal lægge folien på, så den ikke klæber. Er der virkelig forskel på matte og blanke folieoverflader? Lad os finde ud af det.
De forskellige overflader på folie er resultatet af en teknologisk proces. Aluminium rulles til tynde folieplader ved hjælp af metalvalser. Det er gennem denne proces, at den ene side af folien bliver poleret, så den skinner, mens den anden side forbliver mat.
Hvilken side skal folien lægges på bagepladen?
Online anbefales det generelt at pakke mad ind til bagning, så den matte side er på ydersiden. Man mener, at den matte side på den måde ikke reflekterer varme, og at maden bliver bagt hurtigere.
Det er faktisk ligegyldigt, om du lægger folien på den matte eller den blanke side. Det endelige produkt vil have samme smag i både det første og det andet tilfælde.
Det er ligegyldigt, hvilken side du lægger folien på, når du bager kartofler, eller hvilken side af folien du bruger til at bage en kiks. Det eneste, der betyder noget, er, hvor tæt maden er pakket ind i folien: Et luftlag mellem folien og maden kan sænke temperaturen i rummet inde i folien og dermed forlænge tilberedningstiden.
Bemærk, at der findes en særlig folie til bagning i ovnen. En af siderne er belagt med en særlig non-stick-belægning. Normalt er denne side mat og har en særlig mærkning fra producenten.
Hvilken side af folien holder på kulden?
Husk, at den blanke side af folien delvist reflekterer lys og varme, mens den matte side absorberer varme. Så hvis retten skal forblive kold, skal den pakkes ind med den blanke side udad. Hvis du vil holde maden varm i længere tid, skal du pakke den ind med den blanke side indad.
Men ved høje temperaturer – under bagning i ovnen – er disse forskelle ligegyldige.