Sodavand eller hævemiddel: Hvad og hvornår er det bedst at tilsætte til dejen?

Sodavand eller hævemiddel – hvad er bedst for dejen? Vi hjælper dig med at forstå det grundlæggende i bagning.

Sodavand eller hævemiddel – hvad er bedst / foto depositphotos.com

Sodavand og hævemiddel til dej tjener samme formål – at gøre dejen luftig, løfte den under bagning og gøre strukturen lettere. Men disse ingredienser er ikke altid udskiftelige.

Bageelskere vil finde det nyttigt at vide, hvornår der skal tilsættes hævemiddel til dejen, og hvornår der skal tilsættes bagepulver. Så slipper du for ubehagelige overraskelser i madlavningen og problemer med dejen.

Hvilken slags dej skal man tilsætte bagepulver til

Virkningen af natron er baseret på en simpel kemisk reaktion. Alkalien i natron reagerer med sure komponenter og frigiver luftbobler. Dejen bliver luftig og hæver hurtigt under tilberedningen.

For at bagepulveret skal fungere ordentligt, skal dejen derfor indeholde sure ingredienser: citronsaft, kefir, fermenteret mælk, bærsaft, creme fraiche osv. Meget luftige og lette med sodavand bliver pandekager på surmælk eller pandekager. Men i fastelavnsboller er der ikke brug for bagepulver.

Er det nødvendigt at slukke natron med eddike?

Mange husmødre ved fra deres mødre og bedstemødre, at bagepulver skal slukkes med eddike for at få en kemisk reaktion. Men det er ikke nødvendigt at gøre det. Hvis du slukker bagepulveret, mens det stadig er i skeen, vil luftboblerne ikke blive frigivet til dejen, men blot sprænge i skeen. I stedet for at slukke bagepulveret skal du blot blande bagepulveret i dejen sammen med de sure ingredienser.

Hvornår skal man tilsætte hævemiddel til dejen

Hævemidlet består af mel, bagepulver og en sur komponent, som bagepulveret reagerer med. Vi tilsætter hævemiddel til dejen, når de sure komponenter ikke bruges. Det giver gode kiks og småkager. Det er ikke sikkert, at det virker, hvis det har været opbevaret åbent i lang tid, og der er kommet fugt i det. Derfor er det bedre at købe ingrediensen i små poser.

Hævemidlet reagerer umiddelbart efter tilsætning af de flydende ingredienser. Derfor anbefales det at sende produkterne med hævemiddel ind i ovnen med det samme, før reaktionen er overstået.

Du er måske også interesseret i nyheden:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet