Grøntsager, som man ikke bør plante kål efter, ellers bliver der ingen god høst.
Hvad skal man ikke plante kål efter / foto depositphotos.com
For at få en sund og rig høst er det meget vigtigt at følge reglerne for sædskifte i køkkenhaven. Den samme afgrøde kan ikke plantes det samme sted i mange år i træk, ellers vil jorden blive udpint, og skadedyr vil begynde at leve af grøntsagerne. Det er vigtigt at finde et nyt sted til grøntsagerne i køkkenhaven og vælge de rigtige “forgængere”.
Tidligere har vi fortalt dig, hvad du skal plante efter kartofler næste år for at få en god høst. Og nu vil vi forstå, efter hvilke grøntsager du kan dyrke kål.
Efter hvad kan du ikke plante kål
Kål bør ikke plantes i de bede, hvor den voksede sidste år kartofler. Faktum er, at kartofler bruger en masse næringsstoffer fra jorden, og der er simpelthen ikke nok vitaminer til kål.
Du kan ikke plante hvidkål efter andre typer kålsom f.eks. broccoli, blomkål, rosenkål eller pekingkål. Pointen er, at kål har fælles sygdomme og skadedyr, som kan sprede sig til nye afgrøder.
Det anbefales ikke at dyrke kål på steder, hvor der voksede kål året før. Natskygger – tomater, peberfrugter og auberginer. Disse grøntsager har sygdomme til fælles med kål og kan også gøre jorden for dårlig til at dyrke kål.
Kål vil ikke give en god afgrøde, hvis du planter den efter bælgplantersåsom bønner og ærter. Jorden efter disse planter bliver fattig på kvælstof, som kål har meget brug for.
Herefter kan du plante kål
Kål giver meget godt efter agurker, gulerødder og rødbeder. Efter disse grøntsager er der en god balance af vitaminer i jorden til kålens vækst.
Det er også godt at plante kål efter hvidløg og løg. De bruger en masse stoffer fra jorden, men de har en lille rod. Og kålrødder har nok vitaminer tilbage i rodens vækstdybde. Af samme grund kan kål dyrkes efter Grøntsager og skovsyre.
Hvad skal man plante efter kål
I de bede, hvor der voksede kål sidste år, kan du plante grøntsager, der ikke stiller krav til jordens sammensætning, eller som har brug for andre stoffer. Disse er gode efterfølgere til kål:
- kartofler;
- gulerødder;
- rødbeder;
- løg;
- hvidløg;
- persille og dild;
- selleri;
- ærter;
- courgetter.
Før plantning anbefales det at grave det bed op, hvor kålen voksede, og gøde bedet med humus eller superfosfat for at få et bedre udbytte.