For at undgå tør kylling i ovnen får du her nogle tips til, hvordan du marinerer og tilbereder fileter, vinger, skinker og hele kyllinger.
Saftig kylling i ovnen / depositphotos.com
Kyllingelår, -fileter og -vinger i ovnen samt hele kyllinger er elsket af mange. Dette er et velsmagende og kostbart kød, som dog med den forkerte tilberedningsteknik mister sin saftighed. Hvordan forhindrer man dette? Der er et par kulinariske tricks, der giver dig mulighed for at opnå en appetitlig skorpe, men selve kødet vil forblive saftigt.
Sådan bager du kylling i ovnen – fileter, vinger, lår og hel kylling
Der er tre kulinariske hemmeligheder til at få saftigt og mørt kød og sprød skorpe på kylling.
1. Marinér for saftighed
Marinade kan være hvad som helst – du kan gnide salt, krydderier, vegetabilsk olie, mayonnaise, sojasauce, honning. Hvis vi for eksempel taler om, hvordan man marinerer en kyllingefilet for at gøre den saftig, så råder eksperter dig til at prøve sådanne marinader:
- på creme fraiche og kefir (med salt, peber, hvidløg, krydderier til kylling osv.);
- med sojasauce (der kan også tilsættes hvidløg og citronsaft);
- med honning og sennep (også vegetabilsk olie, citronskal og -saft, hvidløg, krydderier og salt).
Det vigtigste er at lade kødet trække, og til det formål anbefales det at lade det trække i flere timer, hvis du marinerer en hel kylling, for kyllingebryst, vinger og lår er en time nok (men du kan også bruge mere).
Kylling, fileter, vinger og kyllingelår bages i ovnen i folie og ærmer, som åbnes et par minutter før afslutningen af tilberedningen – for at brune kødet.
2 Teknikker til sprød skorpe
Med den rette teknik kan du ikke kun opnå saftighed, men også en flot og sprød skorpe, når du bager kylling. Skorpen er nødvendig for at holde på saften inde i kødet.
For at gøre dette anbefales det at blande groft salt med eventuelle krydderier, tilsætte lidt sukker og anvende denne blanding på kyllingen (eller dele af den).
Vær advaret: Du behøver ikke at gnide saltet ind, da du ellers kan komme til at oversalte retten – du skal bare fordele det jævnt over overfladen. Formålet med saltet er at bremse fordampningen af væske fra fuglen (og dermed holde den saftig). Marinaden må heller ikke indeholde noget salt eller sødt, da det ellers vil ødelægge smagen.
Ud over salt anbefales det også at gnide kyllingen med hævemiddel (det kan også tilsættes marinaden).
Der er også en anden måde at bage kylling i ovnen hel, så den bliver saftig og med skorpe – læg den på et lag salt. For at gøre dette hældes salt på en bageplade, og kyllingen lægges ovenpå. Du behøver ikke at salte eller gnide fuglen med krydderier på forhånd – den tager så meget salt, som den har brug for.
3. Bagetemperatur
Den korrekte temperatur vil ikke tørre fuglen for meget – 180 anses for at være optimalt°С.
Hvis du tilbereder en hel kylling, kan du først sætte den ind ved 220°C, så skorpen kan sætte sig, og sænk derefter temperaturen til 180 °C.°С.
Hvor længe skal man bage kylling i ovnen?
Bagetiden afhænger af, hvad du tilbereder:
- skinker bages i ovnen i ca. 30 minutter;
- kyllingefileter – 25-30 minutter;
- vinger – 15 minutter;
- hel kylling – ca. 50-60 minutter.
For at afgøre, om den er klar, er det bedre at orientere sig om kyllingens tilstand: For at gøre dette skal du gennembore kødet med et spyd eller en gaffel – hvis saften er gennemsigtig (ikke lyserød), er den klar.
Tidligere fortalte vi, hvordan man gør kyllingebouillon mere smagfuld – tre ingredienser, som vores bedstemødre tilføjede.