Et minut for længe, og du kan smide det væk: Så længe skal du koge marmelade for at få et perfekt resultat

Vi fortæller dig, om du skal røre i marmeladen, når du koger den, og hvor længe du skal koge den, så den ikke mister farve og bevarer flest mulige vitaminer.

Hvor meget man skal koge marmelade for første gang, og hvordan man bevarer dens farve og fordele / depositphotos.com

Det er ikke så svært at koge lækker, tyk, smuk farve og maksimalt anvendelig marmelade. Det er nok at kende et par teknologiske regler for tilberedningen. Lad os forstå, hvordan klassikeren adskiller sig fra “fem minutter”, hvor meget man skal koge jordbærmarmelade efter kogning, såvel som fra andre bær og frugter, og hvad der skal være den korrekte andel af sukker.

Sådan koger du marmelade af jordbær, hindbær, ribs og andre bær og frugter

Der er to måder at lave marmelade på – den klassiske og den såkaldte “fem-minutters”. De adskiller sig i forberedelsesteknologien.

Ifølge den klassiske metode skal bær (eller frugt) kombineres med sukker (hæld dem på toppen) og stå i 12 timer – det lader saften.

Det klassiske forhold mellem bær (eller frugt) og sukker er 1:1.

I nogle opskrifter (f.eks. med sure bær og frugter) tages der mere sukker – i forholdet 1:1,2, i nogle reduceres sukkermængden med en tredjedel.

Derefter skal bær med sukker sættes på ilden, bringes i kog og koges – fra 10 til 30 minutter (afhængigt af bær og frugt). Når de er taget af varmen, fordeles de i steriliserede glas og rulles sammen.

“Fem minutter” tilberedes anderledes: Bær med sukker skal bringes i kog, koges i 5 minutter, tages af varmen og afkøles helt. Gentag derefter denne teknik to gange mere, men den sidste afkøling er ikke nødvendig – læg straks bærrene i steriliserede glas, og rul dem sammen.

Ifølge mange værtinder bevarer “fem-minutters” flere vitaminer end i den klassiske version.

Grundlæggende regler for madlavning:

  • Hold øje med forholdet mellem bær og sukker;
  • Brug ikke fade med tynde vægge og bunde – marmeladen brænder på og bliver mørk;
  • For at give marmeladen en smuk farve skal du røre i den, mens den koger, og skumme den af.

Disse regler gælder for, hvordan man laver marmelade af hindbær, jordbær, ribs samt andre bær og frugter.

Hvor længe skal man koge syltetøj af ribs og andre bær og frugter – et simpelt lifehack

Så hvor længe skal du koge ribs eller hindbær? Og hvor længe skal man koge æblemarmelade efter kogning?

Hvis alt er klart med “fem minutter”, så tilberedes klassikeren noget anderledes :

  • hindbær – du skal koge det i 10-15 minutter efter kogning;
  • jordbær og solbær – 15-20 minutter efter kogning;
  • abrikos og kirsebær – 15-20 minutter;
  • blomme – 20-25 minutter;
  • æble og pære – 25-30 minutter.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt marmeladen er klar eller ej, og er bange for at koge den for meget eller for lidt, er der et enkelt trick: Lad siruppen falde ned på en kold tallerken – hvis dråben ikke sløres, er den klar.

På den måde kan du også se, hvor tyk blandingen bliver, når den er kølet ned.

Vi har tidligere fortalt dig, hvordan du steriliserer glas med kogende vand – nyttige tips, som du ikke kendte til.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet