At vælge en god vin: 6 tegn på en kvalitetsdrik

Vær opmærksom på disse tegn for at vælge en god vin, selv uden at smage på den.

Sådan vælger du en god vin / depositphotos.com

Et glas vin vil lyse op til enhver fest eller festlig aften. Det er ikke nødvendigt at have forstand på vin for at vælge en kvalitetsdrik i butikken. For at undgå at smide dine penge væk og købe en drink af lav kvalitet, skal du være opmærksom på et par tegn, når du handler.

Type af vin

Hvis du ikke kan bestemme dig for, hvilken vin der er din favorit, eller hvilken vin der er bedst til en fest, så tænk på maden på bordet. Rødvin passer til kød, og hvidvin passer til fisk og skaldyr. Hvis du ikke ved, hvilke retter der kommer på bordet, så vælg en universal tør mousserende vin eller en tør rosévin.

Pris

God vin kan ikke koste mindre end 300 hryvnias pr. flaske, især ikke hvis den er importeret. Hvis en sådan vin er billig, er der sandsynligvis tale om en forfalskning. Men du bør heller ikke give et par tusinde hryvnias for en flaske, for selv sommelierer kan nogle gange ikke skelne mellem dyr og mellemdyr vin.

Vinens farve

Hvis vinflasken er klar, kan du vurdere farven på drikken, før du køber den. Husk reglen – hvidvine bliver mørkere med alderen, og rødvine bliver lysere med alderen. Hvis den et år gamle rødvin har en brun farve, er det bedre at sætte den tilbage på hylden. Drikken må heller ikke være uklar og må ikke have bundfald.

Sådan vælger du kvalitetsvin / foto depositphotos.comSådan vælger du kvalitetsvin / foto depositphotos.com

Vinens alder

Rødvin bør lagres i mindst 1-3 år. Jo længere tid en rødvin lagres, jo rigere bliver dens smag. Ung rødvin smager meget syrligt, og det er ikke alle, der bryder sig om det.

Hvidvin skal derimod være ung (ikke ældre end 2 år), ellers bliver smagen for skarp. Hvidvine med lang lagring kan kun være velsmagende i elitesegmentet.

Sukkerindhold

Den mest syrlige anses for at være tør vin med et sukkerindhold på ca. 4 g/liter. Men ikke alle vil kunne lide sådan en drik. Vine med gennemsnitlig sødme indeholder 5-18 g sukker pr. liter (halvtør vin) og 18-45 g sukker pr. liter (halvsød vin). Dessertvine har et sukkerindhold på 100 g/liter eller mere og vil appellere til dem med en sød tand.

Kork og etiket

Etiketten på flasken skal være glat og jævn, uden ridser eller dryp af vin. Det er tegn på, at drikken har været opbevaret korrekt.

Hvad angår proppen, er en skrueprop velegnet til ung vin op til 2 år gammel. Hvidvin er altid bedre med en skrueprop. Den forhindrer vinen i at ældes og beskytter den mod mug. Det gør det også lettere at åbne vinen. Hvis vinen er 3 år gammel eller mere, er den velegnet til en kork lavet af naturmaterialer. Den “ælder” drikken.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet