Du er måske ikke klar over, at du ikke kan opbevare nogle fødevarer i fryseren, som umiddelbart ser ud til at være sikre ved temperaturer under nul.
For at opbevare mad korrekt bør du kende nogle ncer / collage med foto depositphotos.com og Vi (Serhiy Chuzavkov)
Folk lærer ofte ved at prøve sig frem, men nogle gange er det bedre bare at lære af andres erfaringer, f.eks. når det drejer sig om, hvilke fødevarer der ikke bør fryses – på den måde kan man spare en masse tid og penge.
Under fryseprocessen i fødevarer omdannes fugten i fødevaren til krystaller, og på grund af dette ødelægges cellevæggene. Konsekvenserne kan ses tydeligt efter optøning af nogle fødevarer – i stedet for perfekt konserverede fødevarer kan du få noget, der ligner kartoffelmos.
Vi besluttede at samle de TOP-20 produkter og retter, som absolut ikke bør sendes i fryseren. Vi besluttede at inddele produkterne i forskellige kategorier – grøntsager, frugt, krydderurter og spiseklar mad.
Hvilke færdigretter bør ikke fryses ned
Nogle gange virker det fornuftigt nok at lave en masse mad og fryse den ned, så man på en travl dag bare kan tage den frem og ikke behøver at bekymre sig om, hvad der er til morgenmad, frokost eller aftensmad. Men det fungerer ikke altid. Det viser sig, at man f.eks. ikke kan fryse “mælkeprodukter” ned i fryseren:
- yoghurt (den skiller og bliver usmagelig);
- creme fraiche (valle frigives);
- mayonnaise (den skilles ad og er ikke længere tyk);
- mælk (mister smag og begynder måske at gå i opløsning);
- bløde oste (mister deres smag).
Hvis du f.eks. lægger bryndza i køleskabet og derefter optør den, kan du få kedelige klumper i stedet for det sædvanlige produkt.
Hvad der ikke kan opbevares i fryseren af færdigretter:
- Pasta (det mister både smag og udseende);
- gelé og retter, der indeholder gelatine, som f.eks. cholodets eller bisque;
- brødkrummer (ikke længere knasende);
- retter med mayonnaise, yoghurt, creme fraiche, bryndza eller bløde oste;
- supper med mælk eller ost.
Hvis du sætter retter med gelatine i fryseren, får du måske bare en tyk væske efter optøning.
Hvorfor fisk og kød ikke bør genfryses
Når fisk eller kød allerede er optøet ordentligt (du bør lade det ligge i køleskabet under optøningen), bør du tilberede det med det samme. Det er bedre ikke at udskyde tilberedningen og ikke at sende disse fødevarer tilbage i fryseren efter optøning, da de kan opformere forskellige bakterier, der kan skade mennesker.
Hvilke grøntsager bør ikke fryses
Hele grøntsager, der indeholder meget væske, bør ikke fryses, da de ikke vil være de samme, når de er optøet.
Hvilke grøntsager bør ikke fryses i fryseren:
- sqh (courgetter);
- agurker;
- Tomater;
- kartofler;
- auberginer.
Nogle værtinder anbefaler at hakke vandige grøntsager fint og derefter fryse dem ned og sende dem i retter uden optøning.
Hvilke frugter bør ikke fryses
Sitionen med frugt er den samme som med grøntsager – store og saftige frugter bør ikke fryses hele:
- æbler;
- meloner;
- vandmeloner.
Hvis du stabler æblet i fryseren, kan du blive “moset” efter optøning.
Hvilke krydderurter bør ikke fryses
Nogle grøntsager sendes til nedfrysning på denne betingelse – de hakkes fint, arrangeres pænt og tilsættes derefter uden optøning til retter, når de tilberedes. Sådan kan du f.eks. gøre med dild eller persille. Der er dog nogle planter, som ikke bør fryses:
- Salater;
- rucola.
Det er heller ikke en god idé at lægge hvidkålsblade i fryseren.
Tidligere skrev Vi, hvilke frugter og grøntsager der ikke kan opbevares ved siden af hinanden.