Vi gav nogle effektive tips til, hvordan man steger mad i olie uden stænk.
Hvad skal man gøre for at forhindre olie i at sprøjte / foto depositphotos.com
Alle mennesker, der regelmæssigt laver mad i en stegepande, har mindst én gang stået i en sition, hvor varm olie sprøjter i alle retninger. Det er der ikke noget behageligt i: komfuret og tøjet bliver snavset, og man får forbrændinger på hænderne.
Olie begynder at “skyde”, når den kommer i kontakt med vand. Det handler om, at vand og olie fordamper ujævnt, hvilket medfører en voldsom reaktion. Du kan beskytte dig selv under stegning ved at fjerne fugt fra panden, produktet eller selve olien.
Tidligere fortalte vi dig, hvordan du steger løg korrekt.
Varm stegepanden op
Før du steger, skal du varme panden godt op, så al fugt fordamper fra panden. Først når der ikke er en dråbe vand på overfladen af panden, kan du hælde olien på.
Skift olien ud
Hvis olien begynder at “skyde” selv på en tør stegepande, kan du være stødt på et produkt af lav kvalitet, der er blevet fortyndet med vand. I så fald bør du købe et andet oliemærke, helst et dyrere.
Salt olien
Er panden godt opvarmet, og er olien af høj kvalitet og skyder stadig? Prøv at hælde lidt salt i den varme olie. Denne metode blev brugt af vores bedstemødre til at stege mad uden at sprøjte.
Skru ned for varmen, og brug et låg
Hvis olien “skyder” voldsomt efter tilsætning af mad – er der sandsynligvis meget vand i produktet. I dette tilfælde kan en voldsom reaktion ikke undgås. Prøv at skrue ned for varmen på brænderen, dæk fadet med et låg, og vent på, at olien “falder til ro”.
Brug mel eller rasp
Fødevarer som fisk eller saftige koteletter indeholder normalt meget fugt og “skyder”, når de steges. For at undgå, at der kommer vand i olien, skal du panere kødet i mel eller rasp, før du steger det.
Steg ukogt kød korrekt
Når man tilbereder frosne færdigretter, afgiver de en masse vand, som blander sig med olien og begynder at “skyde”. Derfor kan du først stege dem på en tør pande, så væsken kan fordampe, inden du hælder olien på.