Hvorfor sovjetiske husmødre tilsatte aspirin til dåsemad, og om det var skadeligt

Vi fortæller dig, hvorfor aspirin ikke hører hjemme i krukker med sprøde agurker og saftige tomater.

Aspirin i konserves skader / foto depositphotos.com

Mange mennesker, der som børn opholdt sig i landsbyen om sommeren, husker, hvordan bedstemor forberedte twists til vinteren og tilføjede aspirin til krukkerne. Nogle menneskers mødre gjorde det, og nogle mennesker tilbereder selv dåsemad på denne måde.

Denne metode til at tilberede twists betragtes som forældet og bruges ikke i andre lande. Men hvad med de sundhedsmæssige fordele? Vi har undersøgt, hvorfor der tilsættes aspirin til dåsemad, og om sådanne folkeopskrifter er skadelige.

Hvorfor tilsættes aspirin til dåsemad

Sovjetiske husmødre plejede at tilsætte aspirin til konserves for at få varerne til at holde sig længere. Aspirin eller acetylsalicylsyre havde ry for at være en mirakelpille, som syltede agurker kan opbevares med i lang tid uden at eksplodere, og som giver dem en sprød smag og gør saltlagen i dem gennemsigtig. Aspirin var billigt og fandtes i ethvert medicinskab i hjemmet. Selv efter Sovjetunionens sammenbrud blev opskriften givet videre til den næste generation, og nutidens husmødre “fodrer” stadig grøntsager med aspirin.

Er konservering med aspirin skadeligt?

Fans af hjemmesyltede agurker bekymrer sig om, hvorvidt det er muligt at komme aspirin i agurker og andre konserves. Læger hævder, at der ikke er noget nyttigt i sådanne vendinger. Det er en dårlig idé at blande medicin med mad.

Acetylsalicylsyre skaber ganske vist et surt og antimikrobielt miljø i glassene, men det frigiver også skadelige fenolforbindelser i konserves. Hvis du smager på sådanne grøntsager og drikker saltlage med aspirin, kan du skade din lever og dine nyrer alvorligt. Efter lang tids brug bliver syltede grøntsager med aspirin giftige for maven.

Hvad kan erstattes af aspirin derhjemme

Hvis du vil finde sikre alternativer til aspirin, kan du tilsætte naturlige oxidationsmidler til tomater og agurker.

Her kan du se, hvad du kan erstatte aspirin med i konserves:

  • Eddike. Det er bedre ikke at bruge bordeddike og eddikeessens, da det er syntetiske produkter. Til syltning skal du bruge alkohol, æble-, vin- eller drueeddike.
  • Citronsyre. Til 1 liter konserves tager man 1 spiseskefuld “limonka”.
  • Tranebær. Dette bær er surt nok til helt at erstatte eddike i pickles. Til en 3-liters krukke skal du bruge 12-15 bær. De indeholder benzoesyre, som er et fremragende konserveringsmiddel. Sauerkraut er særligt velsmagende med tranebær.

Og aspirintabletter er bedre at gemme i medicinskabet og aldrig bruge i køkkenet igen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet