At skrælle kartofler er en proces, som de færreste bryder sig om. Men hvis du vælger det rigtige værktøj, tager det ikke lang tid at skrælle kartofler. Læs om, hvordan du skræller grøntsagen hurtigt og effektivt på Vi.
Unge kartofler kan skrælles uden kniv / foto depositphotos.com
At skrælle kartofler – det er en ret lang og monoton proces, som hverken professionelle kokke eller uerfarne husmødre bryder sig om. Nogle mennesker har simpelthen ikke tid til at skrælle kartofler, andre mener, at det er for kedeligt og ensformigt.
Professionelle kokke er overbeviste om, at hvis du vælger det rigtige udstyr, vil det tage dig meget kortere tid at skrælle kartofler.
Sådan vælger du en kniv til at skrælle kartofler
Hvis du ikke ved, hvordan man skræller kartofler hurtigt med en kniv, skal du starte med det vigtigste – at vælge det perfekte redskab. En kartoffelskrællerkniv skal være lille og let. Det ideelle knivhåndtag passer helt ind i din håndflade – hvis det er glat eller ubehageligt, kan du ikke bare ikke skrælle kartofler hurtigt, men du risikerer også at komme til skade.
Knivens blad skal være perfekt slebet. I modsætning til kødknive skal en kartoffelskrællerkniv være næsten vægtløs, men skarp. Det tager 15-20 minutter at skrælle kartofler, så en tung kniv vil være ubehagelig, og din hånd vil hurtigt blive træt.
Sådan skræller du kartofler uden kniv – de nemmeste måder at gøre det på
Hvis du har unge kartofler, kan du undvære en kniv. Det er nok at gnide den rå kartoffel med salt. Saltet fjerner skindet fra grøntsagen. Derefter skal kartoflen vaskes. Bemærk dog, at denne metode ikke fungerer med gamle kartofler.
Du kan også skrælle unge kartofler uden kniv ved hjælp af en stiv opvaskesvamp eller en metalflonel. Den vigtigste betingelse for denne metode er, at kartoflerne skal være unge. Det er bedre at gnide kartoflerne med en svamp under en strøm af koldt vand, så skræller kartoflerne hurtigere.
Sådan skræller du hurtigt små kartofler / foto depositphotos.com
Sådan skræller du hurtigt små kartofler – Lifehack
For at skrælle små kartofler skal du lægge dem i en gryde med kogende vand i 2-3 minutter. Derefter skal kartoflen tages op af det varme vand og overføres til en beholder med koldt vand. På grund af temperaturforskellen vil skrællen på kartoflerne løsne sig på samme måde, som den løsner sig på tomater, når du har lagt dem i kogende vand.
Bemærk dog, at denne metode kun fungerer med unge kartofler. Du vil ikke kunne skrælle en gammel kartoffel på denne måde. Til en gammel grøntsag skal du enten bruge en kniv eller finde en opskrift, hvor kartoflerne kan stå uskrællede.
Sådan skræller du kartofler med en grøntsagsskræller – det mest praktiske værktøj
Hvis du stadig ikke har besluttet dig for, hvad der er bedre at skrælle kartofler – køb en kniv til at skrælle grøntsager. En sådan enhed er et håndtag og et blad med en slids fastgjort på den. Det er i denne slids, at skrællen sættes ind, når man skræller kartofler, og det er tykkelsen af denne slids, der bestemmer tykkelsen af den skræl, der kan fjernes fra grøntsagen.
Hvis du ikke ved, hvordan man skræller kartofler med en grøntsagsskræller, er det bare at tage en kartoffel i den ene hånd og en kniv i den anden og gå i gang. Mange kokke anbefaler at skrælle kartofler under en tynd stråle koldt vand. For det første vasker du på den måde straks overskydende stivelse ud af grøntsagen, og for det andet bliver kartoflen helt ren, og du kan straks se, om det er lykkedes dig at fjerne hele skrællen.
Det positive ved denne metode er, at i modsætning til en almindelig kniv er grøntsagsskrællere praktisk talt sikre. Det er ret svært at komme til skade med en grøntsagsskrællerkniv, da bladet er “forsænket” i håndtaget og, hvis det bruges korrekt, ikke har direkte kontakt med en persons hånd. Desuden skræller sådan en kniv kartofler meget hurtigere end en almindelig kniv.
Sådan skræller du kartofler i jakkekartoflen – lifehack
En jakkartoffel er en kartoffel, der er kogt med skræl. Hvis grøntsagen er kogt mør, løsner skrællen sig meget let. Du kan fjerne skrællen fra kogte kartofler med en kniv, men bemærk, at kogte kartofler ikke skal skrælles med en kniv, men kun ridses let ved at samle den tynde skræl op.
Du kan også skrælle bagekartofler med en metalsvamp eller en ske.
En anden mulighed for hurtig rengøring er at fjerne skrællen med hænderne. Det gør du ved at lave et lille snit rundt om kartoflen inden kogning. Når kartoflen er kogt, sænkes den ned i koldt vand, og under vandstrømmen vendes skrællen fra alle sider af kartoflen i forskellige retninger. Hvis grøntsagen er kogt til perfektion, og vandet er koldt nok, kan du fjerne skrællen som en strømpe.