Vi fortæller dig, hvilken slags gryde du kan og ikke kan koge marmelade i.
Hvad du kan og ikke kan koge marmelade i – tips / af depositphotos.com
Om sommeren forbereder mange husmødre sig til vinteren – konserverer frugt og grøntsager og laver syltetøj. Men i en sådan proces skal man tage hensyn til den type bær, man vil “lukke”. Vi fortæller dig, hvad du skal koge syltetøj i, så det ikke brænder på og ikke oxiderer.
Hvilke redskaber er egnede til madlavning af marmelade – muligheder
Der er flere muligheder for beholdere, der kan bruges til kogning af marmelade. For det første er det bedre at tage en gryde med tykke vægge og bund – den holder godt på varmen, holder og fordeler temperaturen jævnt.
Kan man koge marmelade i en gryde af rustfrit stål?
Ja, rustfrit stål er et godt valg til marmelade. Det er ikke for ingenting, at erfarne kokke kalder dette materiale for “fødevarestål”, for selv ved de højeste temperaturer sker der ingen skadelig kemisk reaktion. Det betyder, at marmeladen forbliver velsmagende og sund. Selv syrer i bærsammensætningen kan ikke påvirke stålets udseende eller egenskaber – så en gryde i rustfrit stål vil ikke lide under kogning af marmelade. I øvrigt er en teflonbelagt gryde en glimrende erstatning for en gryde i rustfrit stål, især hvis du skal koge en lille mængde marmelade.
Kan man koge marmelade i en emaljeret gryde?
Denne type køkkengrej er også velegnet til kogning af syltetøj og marmelade – emaljerede gryder fordeler temperaturen godt og giver dig mulighed for at opvarme syltetøjet jævnt. Der er dog en nce – hvis en emaljeret gryde håndteres skødesløst og regelmæssigt udsættes for høje temperaturer, kan der opstå revner og splinter på beholderen, hvor bakterier uundgåeligt vil slå sig ned.
Er det muligt at koge marmelade i et kobberbassin?
På grund af prisen er kobberkøkkengrej sjældent i hjemmekøkkener, men det betragtes som en førsteklasses mulighed for at tilberede marmelade. For det første ser det meget præsentabelt ud, og for det andet, hvis du koger sødme i et kobberbassin, vil marmeladen ikke brænde under tilberedningen, og under opbevaring vil den ikke blive sur. Hvis du har en sådan mulighed, er det bedre at købe mindst et kobberbassin til sød konservering.
I hvilke redskaber til at tilberede marmelade kan ikke
Det eneste materiale, der kategorisk ikke er egnet til kogning af marmelade, er aluminium. Hele pointen er, at aluminium i kontakt med høje temperaturer og syrer i bærsammensætningen begynder at oxidere og “give” marmelade alle urenheder af metaller. Derfor bliver marmeladen ikke kun ubrugelig, men også usmagelig – du vil mærke den karakteristiske smag af aluminium. Kan man koge marmelade i aluminiumsgryder? Nej, absolut ikke.