I hvilket vand skal man koge kartofler: Hvad er bedst – koldt eller varmt vand?

Vi forstår, i hvilket vand man skal putte, og hvor meget man skal koge kartofler i mos og kartoffelmos for at få velsmagende og nyttige.

Sådan koger du kartofler i kartoffelmos og til mos / depositphotos.com

Det ser ud til, at det ikke er en enkel sag – at koge kartofler. Ikke desto mindre skal nogle regler i dette tilfælde stadig overholdes. For eksempel ved mange mennesker ikke, i hvilket vand de skal koge kartofler til kartoffelmos eller i jakken – i koldt eller varmt. Vi har fundet ud af, om der er en væsentlig forskel.

I hvilket vand skal man koge kartofler til kartoffelmos (i stykker)

Afhængigt af hvad du skal lave – kartofler i stykker, kartoffelmos eller pillekartofler – afhænger det af, hvilket vand du skal koge grøntsagerne i. Vi er vant til at lægge grøntsagerne i koldt vand, men kulinariske eksperter anbefaler, at man venter, til vandet koger.

Hvorfor er det bedre at komme kartofler i kogende vand, når de skal tilberedes? Det viser sig, at denne madlavningsteknologi giver dig mulighed for at bevare flere nyttige stoffer.

Også til kartoffelmos er det bedre at tage stivelsesholdige kartoffelsorter – så koger de hurtigere, og det bliver lettere at mose dem.

Hvor længe skal man koge kartofler til kartoffelmos? Kog dem i ca. 20 minutter, indtil de er bløde. Tjek, om de er klar med en gaffel – de kan nemt passe ind i et stykke, så er kartoflerne klar.

I hvilket vand skal kartoflerne koges i jakkartoflerne?

Overtrukne kartofler anses for at være de mest nyttige – de bevarer et lag kalium under skindet. Sådanne kartofler skal koges i koldt vand – hæld det, så det dækker grøntsagen med ca. 3 cm.

Det er bedst at tage kartofler, som indeholder lidt stivelse – så koger knoldene ikke (normalt kartofler med hvidt skind). For at forhindre, at kartoflerne revner under kogning, skal du tilsætte eddike til vandet – 1 spsk. liter er nok.

Sådan tjekker du, hvor meget stivelse der er i en kartoffel: Skær knolden over, og sæt halvdelene sammen igen – hvis de hænger sammen, er der meget stivelse i kartoflen, hvis ikke – ikke nok.

Hvor længe skal man koge kartofler i bunker? For at orientere dig om, hvor længe du skal koge kartofler, skal du se på deres størrelse: mellemstore kartofler koges i ca. 30-40 minutter, mindre – ca. 25 minutter. Tjek, om de er klar med en tandstikker – den skal nemt kunne stikke hul på knolden.

Læs også her:

Og lidt flere ncer om, hvordan man koger kartofler i en gryde korrekt:

  • Brug en gryde med tyk bund – så grøntsagerne ikke brænder på;
  • kog i en minimal mængde vand – som allerede nævnt skal det dække kartoflerne med 3 cm;
  • salt i begyndelsen af tilberedningen;
  • Tag kartofler af nogenlunde samme størrelse, hvis du koger dem med skal, men hvis de er i stykker, skal de være på størrelse med valnødder.

Glem heller ikke, at du kun skal bruge opvarmet mælk til mosen – hvis den er kold, bliver kartoflerne hurtigt blå.

Tidligere fortalte vi dig, hvordan du koger kartofler korrekt – i hvilken gryde, og om du skal lægge låg på.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet