Hvilken lugt kød skal have, og hvordan man straks forstår, at produktet er fordærvet – lær i materialet Vi.
Sådan identificerer du kød af lav kvalitet / depositphotos.com
Frisk kød er et universelt produkt, som du kan tilberede forskellige retter af. Det er dog ikke altid muligt at bestemme friskhedsgraden i butikken, og selvom du har købt et stykke kød af høj kvalitet, kan du efter et stykke tid opleve en ubehagelig lugt, hvis du glemmer det i køleskabet. Vi fortæller dig, hvordan du finder ud af, om svine-, okse- eller kyllingekød er fordærvet.
Tidligere talte vi om, hvordan man blødgør kød hurtigt og sikkert.
Sådan identificerer du fordærvet kyllingekød – tips
Frisk fjerkræ er en fryd for øjet med en jævn og behagelig lyserød farve, lugter ikke på nogen måde eller lugter neutralt, og når man trykker på det, har det en elastisk struktur. Forkælet kylling kan identificeres ved flere tegn:
- slim – kødet er dækket af et jævnt lag tyktflydende slim;;
- lugt – skarp og ubehagelig, men desværre kan den maskeres ved tilberedning;
- Farve – Der opstår grønne pletter og mørke områder.
Kyllingekødet mister sin elasticitet – det vender ikke tilbage til sin tidligere form, når det presses. Skrupelløse sælgere vasker ofte kyllingen med rengøringsmidler og marinerer den derefter i eddike og krydderier for at skjule den ubehagelige lugt. Derfor anbefales det ikke at købe færdigmarineret kød i butikkerne.
Sådan identificerer du fordærvet oksekød – anbefalinger
Oksekød er et produkt, der fordærves hurtigt, så det kan ikke blive liggende længe på disken. Når det gælder f.eks. bøffer, er kødet modnet og fermenteret med vilje, men det er ikke det samme, som hvis oksekødet “dør” naturligt. Kød er bestemt ikke værd at købe, hvis du bemærker nogle af de følgende tegn:
- skarp lugt – Oksekød bør som alt andet kød lugte neutralt;
- pletter – Mørkfarvning af kødet til gråt, gule pletter eller sløvhed indikerer dårlig kvalitet af produktet;
- løs struktur – Kødet skal være fast, når man trykker på det, uden at saften siver ud.
Et perfekt stykke oksekød er skarlagenrødt eller mørkerødt i farven, med blodårer og fedt. Hvis du trykker på det, vil kødet hurtigt vende tilbage til sin tidligere form. Enhver smag, især syrlig, som du allerede har indset, er fraværende.
Sådan identificerer du fordærvet svinekød – tegn
Svinekød er ret farligt – det er i det, der lever skadelige mikroorganismer, bakterier og orme, som skal elimineres ved at give kødet en grundig varmebehandling. Men hvis du har købt et gammelt stykke kød, hjælper det ikke at tilberede det, så vær opmærksom på følgende ncer:
- Farve – Hvis kødet er lyserødt, er grisen blevet overfodret med væksthormoner, hvilket ikke er sikkert;
- spor – Prøv at holde kødet gennem en serviet, hvis der stadig er lyserøde pletter, så er det kød, der er blevet trimmet for at skjule de manglende dele;
- lugt og udseende – Frisk svinekød lugter neutralt, blødt og fast at røre ved, alle andre parametre er unormale.
Det samme gælder for frosset svinekød. Vær opmærksom på isens farve – hvis den er hvid, er kødet frosset for første gang, og hvis den er lyserød, er det bestemt ikke den første indfrysning, da blod og saft har haft tid til at blive frigivet.
Kan man spise kød med en sur lugt, og hvad gør man med slim?
Selv om du har købt et stykke kød af lav kvalitet eller har set det blive dårligt i køleskabet, kan det i nogle tilfælde stadig reddes:
- Mørkfarvning af slagtekroppen – Skær kødet med mørke hæle af, og varmebehandl det “sunde” stykke;
- slim – Skyl under rindende vand, og lad det stå i koldt vand i 15-20 minutter.
Der er sitioner, hvor kød ikke bør bruges og bør smides ud – det er, hvis kødet har fået tegn på forrådnelse eller skimmel. Hvis det er tilfældet, er kødet helt sikkert farligt for mennesker, set hvordan du tilbereder det.
Mariner det kød, der er blevet gemt, du kan marinere det i kebabkrydderier, sojasauce, sennep, eddike med tilsætning af løg og hvidløg. Bemærk, at hvis kødet stadig udsender en ubehagelig lugt efter alle de trufne foranstaltninger, skal du smide det væk og ikke udsætte dig selv for fare.