Hvorfor maden klæber til panden: årsager og et trick, der løser problemet

Vi fortæller dig, hvad du skal gøre, hvis maden klæber til en støbejernspande, og hvordan du “fikser” en stegepande af et andet materiale.

Mad kan klæbe til panden af forskellige årsager / depositphotos.com

At glæde dine kære med en lækker middag eller frokost – det er enhver god værtindes opgave. Men nogle gange svigter køkkenudstyret – retten “klæber” til panden, og planerne kollapser.

Vi har fundet ud af, hvad man skal gøre, hvis maden klæber til panden, og hvorfor det kan ske.

Hvorfor maden klæber til en non-stick stegepande – hvad gør man?

Hvis du bemærker, at maden klæber til en non-stick stegepande med non-stick belægning, så er en sådan sition skræmmende, fordi sådanne redskaber anses for at være de mest pålidelige og holdbare.

Som regel vil maden kun klæbe til en pande med non-stick belægning, hvis netop denne belægning er beskadiget. Det vil sige, at tilstedeværelsen af ridser, skår eller revner vil resultere i en ødelagt ret. Desuden anbefaler mange producenter, at man ikke bruger olie, når man steger på en non-stick-pande, men det er et forkert råd. Fedt er nødvendigt, men det skal hældes i mange gange mindre end i tilfælde af pander lavet af andet materiale.

Hvorfor alting klæber til en stålpande – hvad gør man?

Værtinder, der har sådanne køkkenredskaber i deres arsenal, betragtes som rigtige professionelle – næsten al mad klæber til stål, og det er ret svært at forstå, hvordan man steger ordentligt, så fisk ikke klæber til panden, eller kød ikke kommer på samme måde.

Der er dog et lille lifehack – en stålpande skal varmes godt op og laves, så temperaturen er den samme på hele pandens overflade. Først når du har fordelt varmen jævnt, kan du smøre panden med olie og begynde at lave mad. Hvis du bryder bare én regel, bliver du nødt til at trække maden af overfladen.

Hvorfor klistrer en støbejernspande – hvad gør jeg?

Støbejernspander var enhver sovjetisk husmors mastodont, og desuden er de meget holdbare, så de bruges stadig i dag. Men dette materiales udholdenhed er ikke blevet et universalmiddel, og kvinder har bemærket, at alt klæber til panden – hvad man skal gøre i dette tilfælde, ved kun få mennesker.

Den hemmelige livreddende knowhow, der skal bruges i sådan et tilfælde, er at stege salt på en pande, så intet fra maden hænger fast. Instruktionerne er enkle:

  • Vask panden grundigt og tør den;
  • Varm panden op på bålet;
  • Hæld 3-4 spsk bordsalt i;
  • Rul under omrøring, indtil saltet skifter farve;
  • Fjern saltet til sidst, og smør panden med solsikkeolie.

I øvrigt “virker” den samme metode med en aluminiumspande, men de sidste to punkter skal vendes om – først skal man smøre kogegrejet med olie, og derefter skal man rulle det med salt.

Sådan får du maden til ikke at klæbe til panden – generelle regler

Hvis du er træt af, at maden klæber til din stegepande, og du har besluttet dig for at slippe af med det for altid, så husk 2 enkle tricks, der hjælper dig med hurtigt at løse problemet, set hvilket materiale dit “arbejdsredskab” er lavet af:

  • Pergament – skåret til diameteren af pandens bund, læg det på overfladen, dryp med olie, og steg maden;
  • æblecidereddike – dryp et par dråber på en pande, varm den jævnt op, hæld olie på, og begynd at stege.

Kokke anbefaler også at røre i maden under tilberedningen, så den fyldes med ilt og ikke når at “klæbe” til bunden af panden. Hvis det er muligt, skal du fjerne overskydende fugt fra maden (stykker af fisk eller kød) ved at tørre dem med et stykke køkkenrulle, inden du starter tilberedningen, så er der helt sikkert ingen ingredienser i retten, der klæber til panden.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet