Ufriske æg kan forårsage farlige sygdomme.
Sådan tjekker du æg for friskhed – tips / af depositphotos.com
Læger siger, at det er risikabelt at spise rådne æg, selv om de har været udsat for varmebehandling. I bedste fald får du en mild madforgiftning med alle de deraf følgende konsekvenser, i værste fald bliver du nødt til at ringe efter en ambulance. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man tjekker æg, før man betaler for dem.
Sådan tjekker du friskheden af et æg i en butik – tips og tricks
Mange “eksperter” rådgiver om, hvordan man tester æg for friskhed i vand – de siger, at et råt æg skal sænkes ned i væsken og se, hvordan det vil opføre sig. Liggende vandret – dets alder er 2-3 dage, står lodret, men en af delene kigger op af vandet – 14-20 dage (du kan trygt spise), og hvis det har flydt, er det slet ikke egnet til mad.
Men det er ikke alle, der har mulighed for at gå i butikken med en balje vand og teste æg på denne måde. Derfor fortæller vi dig, hvordan du kan teste æggenes friskhed på en anden måde:
- ryste – Hvis der er noget, der gurgler indeni, bør du ikke købe den;
- inspicere – Skallen skal være mat, glat, uden revner eller afføring;
- tjek for lys (lommelygte eller lampe) – en mørk æggeblomme indikerer et råddent produkt.
Hvis du tilfældigvis har nogle i lommen. ultraviolet lommelygteSkallen på et frisk æg vil være rød, og jo længere tid produktet har været i brug, jo lysere er farven.
En anden mulighed for at tjekke, om æggene er friske, er deres mærkning. Producenter, der værdsætter deres omdømme, skriver det altid. D – dette er kostæg, C – konsumæg. Diætæg har altid en holdbarhed på 7 dage (se på produktionsdatoen), og konsumæg – 25 dage, men i køleskabet er det bedre ikke at opbevare dem længere end 20 dage.