Sådan koger du ærter på 30 minutter: erfarne værtinders hemmeligheder

Vi fortæller dig, hvordan du koger ærter ordentligt, så de ikke brænder på, og hvad du skal tilsætte dem, så du ikke behøver at bruge en halv dag ved komfuret.

Sådan koger du ærter ordentligt / depositphotos.com

Kog ærter på 30 minutter, ikke 2 timer – det er ret realistisk. Vi fortæller dig, hvad du har brug for til dette, samt hvordan du koger ærter, så det og kogt, men ikke smuldret ind i en flydende grød.

Tidligere fortalte vi dig, hvordan du koger ris korrekt, så de bliver smuldrende og velsmagende.

Sådan koger du ærter – hvor lang tid skal du bruge, og hvordan du fremskynder processen

Hele tørre ærter tager længere tid at koge end delte ærter. Kogetiden kan også afhænge af ærtesorten, og hvilken slags grød du ønsker at få. I gennemsnit tager det 2-2,5 timer at koge hele tørre ærter, mens flækærter tager 1-1,5 time.

Men denne proces kan fremskyndes, hvis du lægger ærterne i blød i 5-8 timer. Så kan hele ærter koges på 40-60 minutter, og knuste ærter på 30-45 minutter.

Derudover er der et par tricks mere til, hvordan man koger ærter hurtigt:

  • Salt ærterne til allersidst i kogningen – hvis du salter dem med det samme, tager det længere tid at koge dem;
  • Når ærterne er kogt, tilsættes 2 spsk. smør eller vegetabilsk olie;
  • 10 minutter efter kogning tilsættes soda til ærterne – med 0,5 tsk. pr. 2 liter vand, og i løbet af 5-7 minutter bliver ærterne bløde.

Tip: Vær forsigtig med bagepulver – tilsæt lidt mere, og du ødelægger smagen.

Sådan koger du ærter i en gryde

Først skal du plukke ærterne og som sagt lægge dem i blød i 5-8 timer. Derefter koger du dem:

  • Fyld med vand – til 1 del ærter tager du 3 dele vand;
  • sæt på svag varme, dæk ikke helt med et låg – ærterne kan “slippe ud”;
  • Skum af, og rør af og til, så ærterne ikke brænder på;
  • salt ærterne i slutningen af tilberedningen.

Tip: Brug en gryde med tyk bund og tykke vægge – på den måde brænder ærterne ikke på og koger hurtigere. Hvis du har brug for mere vand – tilsæt kogende vand, og hvis ærterne derimod er klar, og der er meget vand – hæld vandet fra, eller lad dem koge med åbent låg;

Sådan koger du ærter i en multicooker

Pluk og skyl ærter, og send dem til multikogeren med vand i forholdet 1:2. Kog på “Stew” eller “Porridge” i 2 timer. Men vi anbefaler stadig at sætte ærterne i blød – så koger du dem på 30-40 minutter.

10 minutter før ærterne er færdige, skal du salte dem og tilsætte olie – smør eller vegetabilsk olie.

Sådan koger du ærter til bøffer

For at lave ærtefyld til bøffer skal det koges på en af ovenstående måder. Når du har kogt ærterne, skal du piske dem i en blender eller mose dem med en kartoffelmoser. Bland ærtepuréen med hakkede, stegte løg – så er fyldet klar.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet