Ikke kun kvalitetsost, men også produkter fremstillet af palmeolie kan findes på hylderne i butikkerne.
Hvad billig ost er lavet af, og hvordan man ikke skal købe den / foto depositphotos.com
Naturlig velsmagende ost – en luksus, der ikke er let at finde blandt de mange forfalskninger. I deres sammensætning er der minimale fordele og maksimale erstatninger – at indtage et sådant produkt er ikke kun meningsløst, men endda farligt. Vi fandt ud af, hvordan man skelner mellem naturlig hård ost og osteprodukt og ikke betaler for en “dummy”.
Tidligere talte vi om, hvordan man tjekker smør for naturlighed.
Sådan genkender du ost af god kvalitet – de vigtigste tegn
For det første skal du være klar over, at god ost ikke kan være billig. Eksperter siger, at det kræver 11 liter mælk at producere 1 kg ost, og det er mange penge. Hvis du ser et produkt med en lav pris, betyder det, at mælken i det er blevet erstattet med palmeolie, som er mange gange billigere.
For det andet skal du sørge for at se på sammensætningen, den bør ikke indeholde:
- soja;
- palmeolie (eller anden olie);
- mælkepulver;
- stabilisatorer og konserveringsmidler;
- eventuelle fødevaretilsætningsstoffer.
Ægte ost er lavet af tre ingredienser – mælk, surdej og osteløbe. Samvittighedsfulde producenter tilsætter ikke andet til osten. Eventuelle ekstra produkter gør allerede osten til et osteprodukt.
For det tredje er der en win-win måde at se, om en ost er fri for palmeolie. Smag på det – Kvalitetsost giver dig en eftersmag i højst 5-7 minutter. Osteproduktets spor vil du til gengæld føle meget længere på grund af aromaer og fødevaretilsætningsstoffer. Derudover vil palmeolie i sammensætningen af en sådan forfalskning få dig til at føle dig tørstig og tør i munden.
For det fjerde kan du trykke på et stykke ost med din finger. Hvis der er væskedråber på produktet og en fordybning, indeholder osten vegetabilske olier og andre tilsætningsstoffer.
Sådan tester du ost med en lighter – en metode for de modige
Man mener, at naturlig ost kan testes ved at udsætte den for høje temperaturer. Du kan f.eks. skære et stykke ost og lægge det under flammen fra en lighter. Et godt kvalitetsprodukt vil smelte med det samme og lugte af brændt mælk.
Sådan tester du ost med jod derhjemme
Vi er sikre på, at I alle har en flaske jod derhjemme. Den kan godt bruges til at huske selv og fortælle andre, hvordan man tester ost for palmeolie. Fremgangsmåden er enkel – dryp et par dråber jod på et stykke ost. Hvis det bliver blåt, betyder det, at der er stivelse indeni, og det er allerede en bekræftelse på en unaturlig sammensætning.