Disse 5 olier bør ikke bruges til stegning: Her er grunden til det

Lad os finde ud af, hvilken olie du kan stege med uden at skade dit helbred, og hvilket produkt der kan være farligt og hvorfor.

Hvilken olie er bedre at stege med / depositphotos.com

De fleste værtinder laver mad med solsikkeolie – det er den mest tilgængelige, og alle er vant til den. Desværre kan dette produkt nogle gange udgøre en trussel mod helbredet – ligesom en række andre vegetabilske og animalske fedtstoffer. Vi fortæller dig, hvad du skal holde øje med, når du vælger dem, og hvilken olie der er bedst at stege med.

Hvilken olie du ikke bør stege med og hvorfor

Før du bruger produktet til madlavning, skal du være opmærksom på to sådanne indikatorer:

  • Røgpunkt – det vil sige den øvre temperaturgrænse, hvor der opstår røg og dannes kræftfremkaldende stoffer, som er sundhedsskadelige og ødelægger madens smag;
  • oxidativ stabilitet – hvordan produktet bevarer sine kvalitetsparametre, når det udsættes for høje temperaturer og kommer i kontakt med luft.

Det vil sige, at hvert fedtstof – både vegetabilsk og animalsk – har en temperaturgrænse, hvor produktet kan bruges sikkert. Derfor kan nogle fedtstoffer steges, mens andre kun kan bruges rå.

I tilberedningsprocessen udsættes alle fedtstoffer for disse temperaturer:

  • 120-160 °C ved stegning;
  • ved friturestegning – 160-180 °C;
  • ved bagning – 180°C.

Jo flere fedtsyrer og jo færre urenheder et produkt indeholder, jo højere er dets røgpunkt.

Læs også her:

Her er statistikken for de mest populære olier:

  • solsikkeolie – 107°C;
  • raffineret solsikkeolie – 227 °C;
  • 178°C for majsolie;
  • for raffineret majs – 232°C;
  • ekstra jomfruolivenolie (først koldpresset) – 160°C;
  • for jomfruolivenolie – 210°C;
  • raffineret olivenolie – 200-243 °C;
  • sesamolie – 107 °C;
  • hørfrø – 107°C;
  • græskarkerner – 107°C;
  • 107°C for rapsfrø;
  • 235°C for palmeolie;
  • 177°C for kokosnød;
  • raffineret kokosnød – 204°C.

Når det drejer sig om animalsk fedt, er tallene som følger:

  • for smør – 150-177 °C;
  • margarine – 182 °C;
  • for svinefedt og spæk – 190°C;
  • gåse- og oksefedt – 215 °C.

Baseret på dette og under hensyntagen til det andet kriterium kan det bestemmes, Hvilken olie er god til stegningdette:

  • raffineret solsikkeolie;
  • olivenolie ;
  • kokosnød;
  • cremet;
  • svinefedt (eller svinefedt), gåsefedt, oksefedt.

Det er bedre ikke at stege på:

  • uraffineret solsikkeolie;
  • rapsolie;
  • sesam;
  • græskar;
  • hørfrø.

Man skal huske, at alle koldpressede vegetabilske olier har bedst af at blive spist rå – kun da er de gavnlige.

Tidligere fortalte vi dig, hvad der ikke bør opbevares i køleskabet på døren.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet