Vi fortæller dig, hvor længe et køleskab kan holde sig koldt uden lys, og hvordan du forlænger holdbarheden af madvarer i det.
Hvor meget kulde en fryser holder, hvordan man holder maden sikker / af depositphotos.com
Regelmæssige strømafbrydelser er blevet en ubehagelig, men velkendt omstændighed for mange ukrainere. Om vinteren, når temperaturen udenfor er minus, er det lettere at spare på maden, men om sommeren bliver det en reel udfordring. Ikke alle ved, hvad de skal gøre, hvis der ikke er noget lys.
Hvor længe et køleskab holder sig koldt uden lys, og hvad man skal gøre med det
Som regel holder de fleste køleskabe, der bruges i almindelige køkkener i hjemmet, den ønskede temperatur i 10-16 timer. Når det gælder, hvor længe en fryser holder sig kold uden elektricitet, vil tallet være højere – ca. 36 timer, men disse tal afhænger altid af enhedens model og tilstand.
Det er vigtigt at forstå, at når du slukker lyset, begynder temperaturen ikke at falde med det samme, men gradvist, det vil sige, at produkterne vil være sikre i nogen tid endnu. Præcis hvor længe afhænger af køleskabets model, fyldning og tilstand (jo mere mad – jo længere holder apparatet temperaturen, jo “ældre” køleskabet – jo hurtigere begynder det at køle ned).
Det første, du skal gøre med dit køleskab, hvis strømmen går, er bestemt ikke at åbne dørene og hurtigt tage maden ud og bekymre dig om, at den vil blive ødelagt. Det er bedre at lade det være, som det er – med døren lukket holder maden i køleskabet sig kold og sikker i op til 4 timer, i en fuld fryser i op til 48 timer og i en halvtom fryser i op til 24 timer.
Desuden – tag dig tid til at tjekke tilstanden af tætningerne på dørene og udskift dem om nødvendigt, da det er de dele, der oftest får kammeret til at køle ned for hurtigt, især hvis køleskabet er uden strøm.
Sådan holder du dit køleskab koldt under en strømafbrydelse – lifehack
Center for Folkesundhed i er vores land har givet flere tips til, hvad man skal gøre med køleskabet, hvis strømmen går, og hvordan man holder maden sikker:
- Køb tøris eller frossent vand i blokke (i flasker, poser) og læg det i kammeret, så det køler maden yderligere;
- Tjek temperaturen i køleskabet og fryseren ved at studere oplysningerne på det indbyggede termometer (hvis du ikke har et, kan du lægge et almindeligt på hylden).
Centret siger, at sikker opbevaring af fødevarer først og fremmest handler om at have den rigtige temperatur. I køleskabet kan temperaturen være 4 grader Celsius eller derunder, i fryseren kan den være 0 grader Celsius eller derunder. Hvis du ser, at termometersøjlen “løber” op, er det bedre ikke at bruge produkterne. Du må under ingen omstændigheder smage på dem – produktets organoleptiske egenskaber kan være vildledende.